fbpx

Belgovino (IV): Wijndomein Dappersveld-Woestijn

18.08.2023

Dappersveld-Woestijn ©Vino

Wijndomein Dappersveld-Woestijn is in minder dan 10 jaar uitgegroeid tot de trots van het Pajottenland inzake wijnbouw. In 2013 staken Eric Geyssens en zijn vrouw Linda de eerste wijnstokken in de grond. Dappersveld was geboren. Drie jaar later investeerde ook de familie Dehandschutter in een wijngaad: Woestijn. De neuzen stonden gauw in dezelfde richting en dus besloten de twee families de handen in elkaar te slaan: Dappersveld-Woestijn.

Sindsdien stond het project nooit stil en was er nauwelijks tijd om achterom te kijken. De aanplant is vandaag aangegroeid tot 5,4 hectare in het Pajottenland met percelen in de gemeenten Pepingen, Gooik en Gaasbeek. In 2019 verkreeg Dappersveld-Woestijn via een concessie ook het beheer in handen van de wijngaard van het kasteel van Gaasbeek.

Vanaf 2020 ook mousserende wijnen

De aanplant is exclusief Vitis Vinifera: vrijwel alle Pinot-varianten met daarnaast ook Chardonnay, Riesling en Gamay. De werkwijze is 'zo natuurlijk mogelijk'. In praktijk betekent dit zo weinig mogelijk interventies in de wijngaard, en zo min mogelijk sulfiet bij de vinificatie. De expressie van het terroir komt voor alles.

Eerst werden er enkel stille wijnen geproduceerd, maar vanaf 2020 kwamen daar mousserende wijnen bij. De eerste mousserende wijn werd BRUUT gedoopt. Intussen wordt de BRUUT al uitgebracht in drie verschillende cuvées, met afhankelijk van de cuvée een tijping sur lattes van 15 tot meer dan 24 maanden.

Een revolutionair product is de Vineuze, die eigen aan het Pajottenland deels (1/4) gebruik maakt van lambiek. Voor liefhebbers van de échte Brettanomyces Bruxelliensis, een wilde gistsoort die niet te vergelijken is met de Bret-soorten die soms in wijn worden aangetroffen. De Vineuze is zo gevinifieerd (met 3/4 wijn) dat er een perfecte harmonie ontstaat.


Voorgestelde wijnen

• Woestijn Pinot blanc Barrique 2021
Verfijnde pinot die van nature een zachte aromatische expressie heeft van steenfruit met een lichte hint van lychee en citrus. Door de vinificatie en houtlagering komt er in een tweede tijd extra aroma's vrij van toast en broodgist.

• Vineuze 'Batch 4'
Hier hebben we het echt over een totale sensoriële ervaring met een ouverture die het midden houdt tussen mousserende wijn en oude geuze maar een mond die naar zorgvuldig gevinifieerde wijn neigt met aangename hints van perzik, citrus en brioche.

Voor meer info over Dappesveld-Woestijn: klik hier
Lees ook het eerder verschenen artikel over de nieuwste batch van Vineuze

(foto boven @Vino.be, foto onder ©Dappersveld-Woestijn)

Sam Dehandschutter en Eric Geyssens ©Dappersveld-Woestijn web
Sam Dehandschutter en Eric Geyssens ©Dappersveld-Woestijn web

Ander nieuws

Bekijk alle
chevron-down