Dappersveld zit al aan batch nr. 5 van zijn Vineuze

10.07.2023

Ooit gelanceerd als een uiterst gedurfd project is de Vineuze uitgegroeid tot een hippe trend die al resoneert tot ver buiten het Pajottenland.

Wie Pajottenland zegt, zegt Geuze en Lambiek en dan spreken we over een van de weinige Belgische brouwsels die door Europa als appellatie werden erkend ('Oude Geuze', nvdr). Wereldwijd is er al een belangrijke productie van 'Grape Ales' - zeg maar mengelingen van wijn met bier. Maar een product als de Vineuze moet in deze omschreven worden als het neusje van de zalm.

Méthode Traditionelle

Sam Dehandschutter van wijndomein Dappersveld-Woestijn uit Gooik-Elingen en sommelier Andy Debrouwer van restaurant Les Eleveurs uit Halle kwamen beiden zowat simultaan op het idee om hun passie voor wijn te combineren met een uniek streekproduct: de Lambiek. Beide ondergaan vaak een tweede fermentatie op fles, de zogenaamde 'Méthode Traditionnelle'. Het resultaat heet in het geval van wijn, afhankelijk van de streek, Champagne, Crémant, Cava, Sekt of Vlaamse Mousserende Kwaliteitswijn. In geval van Lambiek heet het resultaat na hergisting op fles 'Geuze'. Maar wat als je ze vooraf assembleert en dan laat hergisten op fles? Dan krijg je bijvoorbeeld een Vineuze.


Evenwichtsoefening

Het is onwaarschijnlijk dat Dappersveld-Woestijn al aan de vijfde batch zit. Gelet op het ingewikkelde productieproces is de Vineuze geen goedkoop product, desondanks zijn de drie eerste batches volledig uitverkocht. "Ik had mezelf moeten verplichten om minstens 24 flessen van elke batch bij te houden, maar de druk van buitenaf is erg groot. Ik heb niets meer over van de eerste batches. Ik zou er moeten terugkopen bij verzamelaars," getuigt Sam Dehandschutter.

Het moeilijke aan de productie is het evenwicht: je wil dat het resultaat fijn en harmonieus is. Dat bijvoorbeeld de Lambiek niet gaat overheersen in aroma en smaak. "In die optiek hebben we gemerkt dat 18 à 20 maanden sur lattes een maximum is, zoniet neemt de Lambiek de overhand. Nog opvallend is dat wanneer de Vineuze na dégorgement een tijdje flessenrust krijgt, de wijn weer meer op de voorgrond treedt en er een mooi evenwicht is," aldus nog Dehandschutter.

De batch nr. 3 werd alom bejubeld en staat nu model voor de volgende batches. De blend bestaat uit 25% Lambiek afkomstig van brouwerij 3 Fonteinen die zelf al een samenstelling is van Lambiek die 4 jaar rijpte met Lambiek die 1 jaar rijpte. Het wijndeel bestaat uit een assemblage van Pinot noir en Auxerrois.

Diverse initiatieven

Behalve Vineuze, waarvan momenteel de batch nr 4 te koop is en de batch nr. 5 de eerste week van juli werd gebotteld, zijn er nog andere initiatieven in dezelfde richting. Er is de genoemde Meuzenne, maar ook Terroir Terwaer van Mark Longin heeft een geherfementeerde wijnlambiek op de markt gebracht en Domaine W broedt op eenzelfde plan. Domaine W heeft ook voorgesteld een appellatie "Zennevallei" in het leven te roepen, maar Sam Dehandschutter houdt het liever bij het Pajottenland. Wordt vervolgd.

(foto onder ©Vino: Sam Dehandschutter bij de botteling van de Mousserende wijn 'BRUUT' op basis van de oogst 2022 die pas eind 2024 zal gedégorgeerd worden ; foto boven Sam Dehandschutter opent Vineuze Batches nr. 3 en 2 en laat ook een staal van de blend nr. 5 proeven, foto's ©Vino.be)

Lees ook: Pinot noir en Chardonnay cultiveren in België

Lees meer met betrekking tot Domaine W

Meer info over Dappersveld-Woestijnhttps://www.dappersveldwoestijn.be/

Sam Dehandschutter_Vineuze ©Vino.be
Sam Dehandschutter_Vineuze ©Vino.be

Ander nieuws

Bekijk alle
chevron-down