fbpx

Guanajuato, het Mexico van de wijn en de gastronomie

04.06.2024

Met de stad San Miguel de Allende als een van de meest bezochte steden van Mexico is het normaal dat wijntoerisme een belangrijke rol speelt in de economie van Guanajuato, gastregio van de recentste Concours Mondial van Brussel (CMB). Zowel nationale als internationale bezoekers genieten van de gastronomie en de stralende zon. Nu meer dan ooit, met een belangrijk aanbod van lokale dranken die de gerechten verrijken. Van wijn en mezcal, tot eierpunch.

Wijntoerisme is dan ook een belangrijke nieuwe speler op het spelbord van het toerisme in Guanajuato. Bezoekers uit verschillende delen van de wereld worden steeds verliefder op de fruitige wijnen en komen proeven in de verschillende wijnmakerijen, wineshops, restaurants, proeflokalen en andere degustatieve ervaringen die worden aangeboden. Tegenwoordig heeft de toename van het aantal bezoekers geleid tot een aanzienlijke investering in een steeds verfijnder gastronomisch aanbod, zonder natuurlijk de krachtige en smakelijke wortels van de traditionele keuken van Guanajuato te vergeten.

De hotels en het nachtleven in Guanajuato trekken nu al een stroom van zo'n 80.000 bezoekers per jaar. Dat betekent ook een interessante nieuwe economische flow voor de regio. Elke dag openen er nieuwe hotels en restaurants, de keuken evolueert, diversifieert en vraagt om meer verse landbouwproducten. Met de opening van elke nieuwe winners wordt het wijntoerisme verder gestimuleerd.

Lees wat dat betreft ook Gerschman, Rodolfo (2022), Vineyards and Wineries of Guanajuato, Tierra de Vinos, México, Ministerie van Toerisme van Guanajuato.

(lees verder onder de foto)

Het Wijnmuseum, de wijnroute en de wegen van Guanajuato…
In 2016 werd in Dolores Hidalgo een wijnmuseum ingehuldigd dat historische pad belicht van de wijncultuur van Guanajuato, Bajío en Mexico in het algemeen. Het Wijnmuseum heeft 4 zalen: de eerste toont de geschiedenis van de wijn op chronologische wijze en geeft een historisch overzicht van de Miguel Hidalgo-wijngaarden. In de tweede zaal wordt de wijngaard en de wijnstok gepresenteerd, de belangrijkste stammen, ziekten, snoeimethoden, gereedschap en oogst. In de derde zaal worden de wijnmakerij, de productie en het gebruik van het houten vat, de kurk en de soorten flessen en glazen tentoongesteld. De zintuiglijke ruimte vindt plaats in de vierde ruimte, waar een interactieve tafel staat zodat bezoekers elke stap van het proeven kunnen ervaren. In deze ruimte worden ook de wijngaarden in Guanajuato en een kaart van wijnbouwend Mexico tentoongesteld.

In 2019 werd de Wijnroute ingehuldigd, die vandaag de dag activiteiten promoot die een aanvulling vormen op het toerisme dat er doorheen loopt, van de aankoop van lederwaren, keramiek en lederwaren, tot lavendelextracten, chilcuague, typische zoetigheden en honing. Elk jaar gaat het oogstseizoen officieel van start, waardoor de producenten overeenkomen dat elk wijnhuis minstens één weekend de gelegenheid heeft om bezoekers te ontvangen en hen een heel palet aan ervaringen aan te bieden.

Voor info over Guanajuato en haar wijnroutes, klik hier

Ander nieuws

Bekijk alle
chevron-down