fbpx

Businesstrends aan de vooravond van Wine Paris & Vinexpo Paris

17.01.2024

Wine Paris 23 ©Vino.be

Jazeker, de wijnsector kijkt een aantal serieuze uitdagingen in de ogen. Los van de klimaatverandering en de geopolitieke conflicten zijn er nog andere issues zoals een dalend alcoholverbruik. Wat zijn de oplossingen, waar moet het naartoe. Wine Paris & Vinexpo Paris ziet intussen het aantal niet-Franse standhouders exponentieel stijgen, met liefst +59% ten opzichte van een jaar eerder (en de Franse met +8%).

Vooral de Latijnse landen, Portugal, Spanje en Italië leiden de internationale dans. Met zijn drieën vormen zij 67% van het internationale luik. De debatten en master classes in Parijs zullen dan ook vaak door Internationale experts worden geleid.

Verdere premiumization


Opvallend is de alcoholvrije trend. Van de Millennials en de Gen Z is de trend nu al overgeslagen naar de Michelin-tafels merkt de organisator op. Men verwacht hier een groeiversnelling van 7% in de 10 grootste markten in 2022 naar 9% in de periode 2022-2026 (bron: IWSR).

Met covid, toen mensen niet langer op restaurant konden gaan, was er een opvallende premiumizationgolf, wat logisch is: de mensen konden hun restaurantbudget nu gebruiken voor thuisconsumptie. Na covid viel de gemiddelde prijs van een wijn ietwat terug, maar dat was maar tijdelijk, meent de organisator. Priumization is een blijver: minder maar beter en authentieker.


Klimaat en politiek

Aan klimaat en geopolitiek kan de wijnsector op het eerste zich weinig doen. Maar men kan wel rekening houden met de nieuwe gegevens en wat het klimaat betreft, flexibel zijn, uitkijken of resistente rassen en investeringen in risicobeheer soelaas brengen en op termijn zorgen dat men als sector het klimaat niet verder belast door duurzamer te werken. Het belang hiervan neemt toe, omdat de gevoeligheid bij de consument voor deze materie tenslotte zal zorgen voor een competitief voordeel voor wie duurzaam werkt.

Dit en nog veel meer komt aan tijdens de 122 toespraken en master classes voorzien in het officiële ON! Programma.

Om het ON! Programma van dichterbij te bekijken, klik hier

Ander nieuws

Bekijk alle
chevron-down