Wijnland Duitsland: levenswerk

Door Dirk Rodriguez 

22.06.2021

Er worden tegenwoordig wijnboeken aan de lopende band gepubliceerd. Dit boek is anders, het is een naslagwerk dat volledig wil zijn, inclusief goede adresjes en wandelroutes. Ja, een levenswerk.

Het is dan ook 420 pagina’s dik geworden, het boek van Marc Roovers en Gerd Brabant. Twee auteurs die er een serieus parcours in wijnland hebben opzitten. Gerd Brabant maakte zelfs twee passages bij het Duitse Wijninstituut, wat de kritische lezer met een vraag opzadelt: is dit een pamflet pro Duitse wijn, of is dit een boek dat ons echt wijzer maakt?

Wel het is gelukkig het tweede geworden. De auteurs aarzelen bijvoorbeeld niet om de Duitse wijnwetgeving op de korrel te nemen, die zoals menig wijnliefhebber wel weet, zo mogelijk nog ingewikkelder is dan de Franse. Het is ook handig dat de Vlaamse auteurs het Duits goed machtig zijn, zo ontdek je hoe je een term als ‘Feinherb’ moet interpreteren.

Men aarzelt ook niet om ons te herinneren aan het Duitse wijnschandaal dat helemaal verbonden bleek met het Oostenrijkse. Dat waren namelijk twee schandalen in één. Uit onderzoek bleek niet alleen dat men (enkele) Oostenrijkse wijnen had versneden met glycol (antigel) maar ook dat (sommige) Duitsers hun wijn versneden met deze bezoedelde Oostenrijkse wijn.

Gründlichkeit

Dit boek doet alles met de nodige ‘Gründlichkeit’. De geschiedenis wordt helemaal uitgespit met vermelding van de bronnen, elke regio wordt apart belicht met de belangrijkste druivenrassen, ‘inspirerende’ producenten, streekgerechten, gastronomische adressen en wijnwandelwegen. Dat heeft geleid tot soms ietwat lange teksten en iets te kleine foto’s, maar het boek is beslist een absolute must voor elke fan van Riesling en andere Duitse wijnen.

Het werk is, zoals gezegd, 420 pagina’s dik geworden, stevig ingebonden en met hardcover. Uitgever: Stichting Kunstboek. Prijs ±€45.

Ander nieuws

Bekijk alle
chevron-down