Belgovino presents (VI): Almenkerk en Kruger

24.08.2023

Familie van Almenkerk ©Almenkerk Wine Estate

Dat we in dit artikel twee wijndomeinen uit Zuid-Afrika voorstellen heeft te maken met het feit dat beiden vertegenwoordigd woden door Peter De Leeuw van Kaapwijn Import. Almenkerk is een domein met ouderlijke roots in... Oostduinkerke en bij Kruger spreken over een verrassende... Limburgse inbreng.

Almenkerk uit Elgin

De familie van Almenkerk, langs moederszijde inderdaad afkomstig van Oostduinkerke, nam een wijs besluit door te kiezen voor het koelere Elgin in de Kaapse kustregio. Het klimaat geniet er van de afkoeling door maritieme polaire winden. Je kan zeggen dat we hier het midden houden tussen Mediterraan en Cool Climate. Het is enigszins te vergelijken met de Noordelijke Rhône. Vandaar dat onder meer de Syrah het zo goed doet in de wijngaard van Almenkerk.

Oorspronkelijk was het domein een boomgaard met overwegend appelbomen. Joris van Almenkerk die het domein leidt, heeft beslist om een deel van die boomgaard te behouden om zo aan risicospreiding te doen. Een beetje zoals men in Haspengouw doet met de fruitteelt.

En dat heeft erg goed verlopen, want zowel naar appels als naar wijn is de vaag hoog gebleven. De elegante wijnen van het wijndomein Almenkerk haalden al verschillende prijzen bij Decanter en op Concours Mondial van Brussel. (foto: Nathalie (links), Joris en de kinderen).


Kruger Family Wines

Johan Kruger is een zeer bevlogen en kundige wijnmaker die het oude familiale domein vaarwel zegde om zijn eigen ding te doen.. In 2005 won hij de prijs van Young South African Winemaker of the Year en ontving hij vijf sterren in de toonaangevende Platter wijngids. In Stellenbosch maakte hij eerst furore op het wijngoed van zijn vader, Sterhuis, maar door tegenstrijdige visies besloot Johan voor zichzelf te beginnen.

Hij was al langere tijd zeer onder de indruk van de opkomende ‘cool climate’ regio’s van de West Kaap in Zuid-Afrika, zoals Hemel en Aarde Vallei, Walker Bay en Piekenierskloof. Johan Kruger had hier veel vrienden die hem wilden helpen. Samen met zijn Limburgse echtgenote Sofie begon Johan het waanzinnige project ‘Kruger Family Wines’, waarbij hij in de koele klimaatzones wijngaarden van zeer hoge kwaliteit opspoort en (indien nodig) de boeren volgens zijn filosofie het land laat bewerken. In zijn wijnen zoekt Johan souplesse, elegantie en balans. 

Voorgestelde wijnen:

• Almenkerk Lace Sauvignon Blanc
• Almenkerk Lace Merlot
• Kruger Sans Gêne Chardonnay
• Kruger Klipkop Chardonnay

voor meer info over Almenkerk, klik hier

voor meer info over Kruger, klik hier

voor alle info over de verdeling van de wijn, contacteer peter@kaapwijn.be

(foto boven ©Almenkerk, foto onder ©Kruger Family Wines)

Johan Kruger ©Kruger Family Wines
Johan Kruger ©Kruger Family Wines

Ander nieuws

Bekijk alle
chevron-down