De Familie Helfrich en de verborgen parel genaamd 'Jura'

31.10.2023

Het huis is er ook trots op dat het in alle appellaties van de Jura vertegenwoordigd is: in de AOP’s Arbois, Château-Chalon, L’Etoile, Côtes du Jura, Macvin du Jura, Crémant du Jura en... het produceert Vin Jaune. Voor de wijnmakerij hiervan wordt alles vakkundig geleid door oenologe Rachel Gondol (foto). In de vatenkelder toont ze ons hoe de Vin Jaune ontstaat: een flinterdunne ‘voile’ van unieke schimmels ontwikkelt zich boven de wijn op basis van Savagnin die hem zal beschermen tegen oxidatie. Een Vin Jaune mag pas verkocht worden na een verplicht verblijf van 6 jaar op vat. Vin Jaune herkent u aan de flessenvorm met een aparte inhoud van 62 cl. “Het gebeurt dat de voile scheurt zodat het proces onderbroken wordt,” legt Rachel Gondol uit, “Dan voegen we er Chardonnay aan toe en wordt de wijn ‘Tradition’ geheten. Dit is een wijn die aspecten heeft van een Vin Jaune, maar frisser en lichter is. Ideaal om kennis te maken met onze wijnen.” De bekendste Vin Jaune is Château-Chalon dat dus geen kasteel of monopolie is maar een gemeente én Jura-appellatie. Behalve Vin Jaune mag er ook Vin de Paille worden geproduceerd onder de appellatienaam. Andere typische wijnen van de Jura zijn de Macvin en de genoemde Vin de Paille. Vin de Paille is een zoete wijn die zijn hoog suikergehalte verkrijgt door het drogen van druiven in windtunnels. Ooit gebeurde dat op stromatten, vandaar de naam. De Vin de Paille ondergaat een rijping van 3 jaar op eiken vaten. De wijn heeft een uitmuntende balans, te danken aan het natuurlijke zuurgehalte van de Savagnin-druif. Macvin is dan weer een specialiteit gebaseerd op een productieproces waarbij aan onvergiste wijnmost ‘marc du jura’ wordt toegevoegd, verplicht afkomstig van dezelfde wijnmakerij. De Macvin is dus geen wijn en wordt gekenmerkt door zijn kracht en zijn fruitige esters. Merk op dat de Macvin in elke appellatie van de Jura mag geproduceerd worden op basis van alle toegestane druivenrassen, dus zowel Savagnin en Chardonnay als Pinot noir, Poulsard en Trousseau.

Om te verwezenlijken wat Joseph Helfrich heeft gecreëerd in de Jura moet je niet alleen een neus hebben voor wijn, je moet de ziel ervan begrijpen. Even terug naar het begin van een rijk verhaal...

Joseph Helfrich kreeg eerst voet aan de grond in de wereld van de spirits voor hij zich toelegde op de wijn. Dat zijn eerste investering - als Alsacien - precies in de Jura plaatsvond heeft velen verrast. De Jura staat voor de wijnliefhebber voor een van de meest authentieke wijnregio’s en de geboortestreek van Louis Pasteur.

Gebrek aan wijn.

Inderdaad, we associëren de Jura met een tijdperk dat staat voor een bruisende bron van leven op aarde. Een soort begin met erg prille zoogdieren. Een paar miljoenen jaren later, in 2002 n.t. meer bepaald, toen de familie Helfrich besloot te investeren, ging de Jura nauwelijks over de tongen van wijnliefhebbers. Getuige hiervan het feit dat de grote producent Maison du Vigneron in Crançot destijds in moeilijkheden verkeerde. Joseph Helfrich kocht het huis op, zorgde voor een nieuwe dynamiek en bood alle aangesloten wijnboeren een contract zodat ze de garantie hadden dat ze hun druiven konden blijven verkopen. Via deze contracten beheert de familie Helfrich met de groep Grands Chais vandaag 130 hectare wingerd in de Jura. 

Maar er is meer: de goede resultaten hebben ervoor gezorgd dat Maison du Vigneron ook het Domaine de Savagny kon verwerven, een parel van 47 hectare groot (waarvan enkele percelen Château-Chalon). 

Twintig jaar geleden was dit ondenkbaar, maar nu is de vraag naar Jura-wijn zo hoog dat er meestal een gebrek is aan voorraad. Zo ver is het gekomen en zo snel kan het gaan, inderdaad. Anders gezegd: zo visionair was Joseph Helfrich. En wat meer is: dankzij de investeringen, de vooruitziendheid en de dynamiek van de familie Helfrich is Maison du Vigneron nu de grootste wijnproducent van de hele Jura. 

(lees verder onder de foto)

Rachel Gandol ©Vino

Rachel Gandol, oenologe Maison du Vigneron ©Vino


Van Tradition tot ‘Macvin’ 

Het huis is er ook trots op dat het in alle appellaties van de Jura vertegenwoordigd is: in de AOP’s Arbois, Château-Chalon, L’Etoile, Côtes du Jura, Macvin du Jura, Crémant du Jura en... het produceert Vin Jaune.

Voor de wijnmakerij hiervan wordt alles vakkundig geleid door oenologe Rachel Gondol (foto). In de vatenkelder toont ze ons hoe de Vin Jaune ontstaat: een flinterdunne ‘voile’ van unieke schimmels ontwikkelt zich boven de wijn op basis van Savagnin die hem zal beschermen tegen oxidatie. Een Vin Jaune mag pas verkocht worden na een verplicht verblijf van 6 jaar op vat. Vin Jaune herkent u aan de flessenvorm met een aparte inhoud van 62 cl. 

“Het gebeurt dat de voile scheurt zodat het proces onderbroken wordt,” legt Rachel Gondol uit, “Dan voegen we er Chardonnay aan toe en wordt de wijn ‘Tradition’ geheten. Dit is een wijn die aspecten heeft van een Vin Jaune, maar frisser en lichter is. Ideaal om kennis te maken met onze wijnen.” De bekendste Vin Jaune is Château-Chalon dat dus geen kasteel of monopolie is maar een gemeente én Jura-appellatie. Behalve Vin Jaune mag er ook Vin de Paille worden geproduceerd onder de appellatienaam.

Andere typische wijnen van de Jura zijn de Macvin en de genoemde Vin de Paille. Vin de Paille is een zoete wijn die zijn hoog suikergehalte verkrijgt door het drogen van druiven in windtunnels. Ooit gebeurde dat op stromatten, vandaar de naam. De Vin de Paille ondergaat een rijping van 3 jaar op eiken vaten. De wijn heeft een uitmuntende balans, te danken aan het natuurlijke zuurgehalte van de Savagnin-druif.

Macvin is dan weer een specialiteit gebaseerd op een productieproces waarbij aan onvergiste wijnmost ‘marc du jura’ wordt toegevoegd, verplicht afkomstig van dezelfde wijnmakerij. De Macvin is dus geen wijn en wordt gekenmerkt door zijn kracht en zijn fruitige esters. Merk op dat de Macvin in elke appellatie van de Jura mag geproduceerd worden op basis van alle toegestane druivenrassen, dus zowel Savagnin en Chardonnay als Pinot noir, Poulsard en Trousseau. 

(lees verder onder de foto)

Vino's wijnselectie

• M. Cabelier ‘Esprit de Chardonnay’, Crémant du Jura 2016
Dit is een prachtige binnenkomer voor elk mooi of feestelijk moment, resultaat van 24 maand rijping sur lattes. Een crémant met al de finesse die Chardonnay maar kan bieden: witte bloesems, steenfruit en brioche in de ouverture. Lekker romig op de tong met een lange frisse afdronk. 
•Foodpairing: aperitief, amuses, tapa’s, oesters en schaaldieren, harde bergkazen.
Verdeler: Time2Wine (Destelbergen)

• M. Cabelier, Savagnin, Côtes du Jura 2018 
Bedenk bij elke teug van een Savagnin-wijn dat er in heel Frankrijk minder dan 500 hectare aangeplant is! De wijn is diep, elegant en verticaal met fijne zuren en een hint van gekonfijte pompelmoes in de finale. Dit is een uitgesproken gastronomische full-body wijn.
• Foodpairing: riviervis, gamba’s, gerechten met zure room, groenten en gegratineerde ovenschotels, zuurkool, gevogelte en wit vlees, raclette, morbier-kaas .
Op zoek naar een verdeler

• Durand Perron, Vin Jaune Château Chalon 2016
Om te beginnen geldt hier hetzelfde als bij de vorige wijn: een Vin Jaune wordt altijd op basis van de zeldzame Savagnin gevinifieerd. De wijn heeft een bijna oneindig complex aroma van citrus en exotisch fruit, noten en specerijen met zelfs wat curry. Topper.
• Foodpairing: tapa’s, Bresse-kip in saus, Poulet au Vin Jaune, mooi uitgerijpte bergkazen en kazen met harde korst, zomaar op zichzelf voor het genot.
Verdeler: Swaffou (Vorselaar)

• M. Cabelier Trousseau, Côtes du Jura 2022
Koraalkleurige, fruitige en jonge rode wijn op basis van Trousseau met verleidelijke impressies van rood en zwart zomerfruit (aardbei, aalbes en braam), verfrissend en soepel op de tong. Ideaal bij grillades en charcuterie.
• Foodpairing: serveer relatief fris bij slaatjes, charcuterie, tonijnsteak,  grillades van gevogelte en wit vlees of een rundertartaar.
Op zoek naar een verdeler

Ander nieuws

Bekijk alle
chevron-down