fbpx

De familie Helfrich en de kracht van de Vogezen

Door Baudouin Havaux 

28.12.2020

De wijnbouw in de Elzas werd vormgegeven door de coöperatieven. Denk maar aan Wolfberger, Bestheim, Turkheim, Pfaffenheim of Dagobert. Maar de grootste impuls komt van één familie.

Met de aankoop van het historische huis Arthur Metz is de familie Helfrich de grootste onafhankelijke wijnproducent in de Elzas geworden en een van de belangrijkste producenten van Crémants tout court. In amper 40 jaar tijd hebben de familie Helfrich en haar wijnholding Grands Chais de France zich gekroond tot grootste familiebedrijf, niet alleen in de wijnwereld van de Elzas maar van heel Frankrijk. Als we de wijngaarden van de familie en de bijdrage van de 720 aangesloten wijnbouwers bij elkaar optellen, vinifieert Arthur Metz jaarlijks meer dan 1.000 ha van de 15.000 ha die de Elzas rijk is.

Drie ontvangst- en perscentra ontvangen druiven uit alle productiegebieden. Als een lange rozenkrans strekken de verschillende Elzasser cru’s zich over de oostelijke hellingen van het Vogezenmassief uit. De oriëntatie en de hoogte van de wijngaarden (tussen 200 en 400 meter) geven de druiven een ideale blootstelling aan het zonlicht. De natuurlijke barrière van het Vogezengemassief houdt de regenwolken uit het oosten tegen. In Colmar, centrum van de Elzas, bedraagt de jaarlijkse neerslag amper 500 ml, d.w.z. zowat de helft van wat Bordeaux over zich heen krijgt. Dit microklimaat ligt aan de basis van wat men graag ‘zonnewijn’ noemt.

Mozaïek of lappendeken
Een van de belangrijkste troeven van de Elzas is dat de beste wijngaarden een soort van lappendeken in het landschap vormen. Om ze terdege te bewerken is een eeuwenlange ervaring nodig. Alleen talent en savoir-faire kunnen overweg met de grote verscheidenheid aan terroirs en microklimaten, elk met zijn eigen kenmerken en kwaliteiten.
Marlenheim is het eerste dorp aan de schilderachtige Elzasser wijnroute, die de centrale slagader van de wijngaarden is. Een toeristische route die in 1953 werd aangelegd, brengt u 150 km verder naar het zuiden naar het dorp Thann, nadat u de middeleeuwse kastelen zoals de Haut Koenigsbourg, de renaissancehuizen en historische ateliers, de bloemrijke steegjes en de gastronomische specialiteiten hebt ontdekt. Een wandeling die u alles samen door 119 dorpen voert die parallel met de Rijn liggen. Het noordelijke deel van de wijngaard aan de poorten van Straatsburg staat bekend als de “Gouden Kroon”, een verwijzing naar de legendarische koning Dagobert. De hoofdkelder van Arthur Mety, gelegen aan de ingang van het dorp Marlenheim, produceert jaarlijks 7,5 miljoen flessen crémant en 15 verschillende cuvées. Deze crémants, die een voorkeur hebben voor Pinot noir, Chardonnay en Auxerrois, onderscheiden zich door hun frisheid, finesse en fruitige toetsen.

(lees verder onder de pentekening)

Degustatie
• Cuvée 1895, Domaine Viticole Ville de Colmar, Chardonnay Brut, Crémant d’Alsace

Het wijndomein van de Ville de Colmar is een heus instituut in de Elzas. Het ontstond uit de nalatenschap van oenoloog Chrétien Oberlin (cfr. Institut Oberlin) die zijn leven in het teken stelde van de bestrijding van wijngaardziekten. In het begin (1895) beschikte domein enkel over een kleine ommuurde wijngaard, de Clos Saint-Jacques. Toen in de jaren ’80 van vorige eeuw Jean-Rémy Haiffelin de wijngaard overnam werd die uitgebreid tot 28 hectare. Intussen bleef men ook veel belang hechten aan onderzoek. Toen de familie Helfrich het domein in 2011 aankocht, bleef Jean-Rémy samen met zijn zoon Nicolas op post, wat een garantie vormde op de vrijwaring van vakmanschap en wijnkennis.

Het domein wordt niet alleen benijd omwille van zijn geschiedenis maar ook vanwege de historische wijngaard van de Hospices de Colmar die onder zijn hoede valt. Dit perceel van 4 hectare dateert van de 12de eeuw. Het domein beschikt over alle 7 druivenrassen van de Elzas en schreef een onwaarschijnlijk succesverhaal met onder meer 114 gewonnen gouden medailles op wijnconcours. Jean-Rémy Haiffelin is een fan van de crémant van het huis: een blend van de twee beste percelen van Chardonnay.

Commentaar van Vino bij de Cuvée 1895:
Lichtgeel getint in het glas. Frisheid troef bij de ouverture met limoen, perzik, witte bloesem en een vleugje broodgist. Uitstekende balns bij de aanzet, fijne zuren die opgaan in het fruitpalet, ondersteund door de structuur van Chardonnay. Verfrissende afdronk met hint van pompelmoes. Perfect geïntegreerde dosage.
Foodpairing: aperitief, sushi, zeevruchten, belegen comtékaas

Verdelers: Despert, Legrand Drinks.

Ander nieuws

Bekijk alle
chevron-down