fbpx

Lodewijk Waes: "We willen af van oubollige vermeldingen zoals Vlaamse Landwijn"

Door Dirk Rodriguez 

07.10.2020

In een reactie laat Lodewijk Waes, voorzitter van de "VZW Belgische Wijnbouwers", weten wat de aspiraties zijn van de vereniging. Het is duidelijk dat de vereniging nog veel zal moeten toesteken aan de 60.000 euro subsidies.

“Ons land is een jong maar continu groeiend wijnland. En het is zo dat de Belgische wijnbouwsector almaar meer bijdraagt tot de Belgische economie: tewerkstelling, belastingen, investeringen enzoverder. Met het oog op de verdere uitbouw en een regionale, nationale en internationale erkenning van de Belgische wijnbouwsector is het belangrijk dat de overheid onze jonge sector steunt met concrete maatregelen. Daarom ook zijn we als VZW Belgische Wijnbouwers onderhandelingen begonnen met de overheid. Na diverse contacten en vergaderingen hebben we nu gehoor gevonden bij Minister Crevits,” aldus Lodewijk Waes (centraal in foto boven).

Maar wanneer we zien wat er allemaal op het programma staat, dan wordt snel duidelijk dat de toegezegde steun van 60.000 euro slechts een klein deel van de werkingskosten zal dekken. “Bovendien willen we ook af van enkele oubollige benamingen,” aldus de voorzitter.

De middelen zullen o.a. worden gebruikt voor:
• Promotie van de professionele wijnbouw in Vlaanderen teneinde een sterk imago te creëren voor de Vlaamse wijn.
• Wijnbouwers ertoe aanzetten om hun wijnen te laten ‘keuren’ door de erkenningscommissie. Hiervoor wordt ook gewerkt aan een actualisering van de BOB’s (Beperkte Oorsprongsbenamingen). Verder wordt er ook gezocht naar alternatieven voor de oubollige BGA-benaming (Beperkte Geografische Aanduidingen) Vlaamse Landwijn en de BOB-benaming Vlaamse mousserende kwaliteitswijn.
• Het opstellen van een sectorgids inzake voedselveiligheid.
• Het bewerkstelligen van een betere opleiding en professionalisering.
• Tenslotte: de uitbouw van samenwerking tussen de wijnbouwers en de diverse onderzoekscentra zoals ILVO, met wie momenteel al een goede samenwerking bestaat.”

Ander nieuws

Bekijk alle
chevron-down