Ribera del Duero stijgt naar de top

Door Baudouin Havaux 

13.12.2021

Na Zwitserland is Spanje het meest bergachtige land van Europa. En ja, het schudt onze clichés door elkaar die Spanje reduceren tot de stranden van Torremolinos. Het is op een van deze plateaus, gelegen tussen 700 en 1.000 meter boven de zeespiegel, dat de wijngaarden van de Ribera del Duero D.O. zich uitstrekken over de provincies Valladolid, Burgos en Soria.

Het continentale klimaat op deze hoogte is bijzonder contrastrijk. De winters zijn streng en de zomers zeer heet. Het verschil in temperatuur tussen dag en nacht kan oplopen tot meer dan 20°C.  Dit zijn ideale omstandigheden voor de productie van druiven die rijk zijn aan polyfenolen en een goede zuurgraad hebben. Het druivenras Tempranillo en de bijzondere klimatologische omstandigheden zijn de twee pijlers die kenmerkend zijn voor de wijngaarden van de Ribera del Duero, gelegen in het centrum van Castilla y Léon, 200 km ten noordwesten van Madrid. Daarna maken de verschillende bodems (kalksteen, leem, klei of rotsachtig) en de wijnmakers het verschil. Maar over het algemeen kunnen we spreken van een vrij homogeen gamma wijnen als we het vergelijken met andere appellaties. De consument die een fles Ribera del Duero bestelt, weet precies wat hij kan verwachten. Bovendien geven de aanduidingen “cosecha, crianza, reserva en gran reserva” een indicatie van de sterkte van de wijn. Er bestaat echter een tendens om zich los te maken van deze officiële normen, die als te beperkend worden beschouwd. Om zich te onderscheiden kiezen steeds meer wijnhuizen voor de referentie “cosecha”, terwijl ze tegelijkertijd vrij lange rijpingsperioden toepassen die overeenkomen met crianza of reserva. Deze koketterie stelt hen in staat zich te positioneren tussen de “vins d’auteurs”, maar helpt de arme consument niet zijn weg te vinden.

Ontdek 5 emblematische kelders: 

1/ Tinto Pesquera in Pesquera.

Een emblematisch wijnhuis gelegen aan de oevers van de Duero waarvan de naam verbonden is met zijn stichter Alejandro Fernandez, die in mei 2021 overleed. Oenoloog Rodrigo Pons heet ons welkom op een kille ochtend die langzaam opwarmt dankzij de doordringende stralen van de opkomende zon. Er is weinig veranderd sinds ons laatste bezoek, behalve het prachtige ontvangstcentrum en het gebruik van Frans hout in deze wijnmakerij die van oudsher met Amerikaans hout werkte. Wij proefden wijnen van twee wijnhuizen uit de Ribera del Duero: Condado de Haza in Roa in de provincie Burgos en Tinto Pesquera in Pesquera de Duero. Dit zijn wijnen met een grote bekendheid, maar met een zeer interessante prijs-kwaliteitverhouding, vooral voor instapwijnen. Opvallend is dat de wijnen nooit worden gedomineerd door het hout, dat de wijn dus niet maskeert, maar juist begeleidt en versterkt.

2/Emilio Moro in Pesquera de Duero.

Mario Moro, kleinzoon van de stichter van de bodega, neemt ons in zijn jeep mee naar een klein toevluchtsoord op het hoogste punt van zijn 280 hectare grote wijngaard. Vanaf dit adelaarsnest kunnen we de wijngaarden in hun herfstkleuren zien zo ver het oog reikt. Alle wijngaarden van Emilio Moro zijn uitsluitend beplant met Tempranilloklonen die afkomstig zijn van hun Valderramiro wijngaard.

3/ Arzuaga in Quintanilla de Onesimo.

Arzuaga, opgericht in 1997, heeft 962 hectare onder biologische teelt. Het is gelegen aan de hoofdweg door de wijngaarden van de Ribera del Duero, dus niemand kan het imposante witte gebouw missen. Het huisvest zowel een traditioneel restaurant als een met Michelin-sterren bekroond gastronomisch restaurant, dat wordt geleid door de Peruaanse chef-kok Victor Gutierrez, die ook een met drie sterren bekroond restaurant in Salamanca bezit. Geïmporteerd door Kaapwijnen.

4/ Cruz de Alba in Padilla de Duero.

Een avant-garde wijngaard van 40 hectare die biodynamisch wordt beheerd door landbouwingenieur Sergio Avila. Het project begon in 2006 met de omschakeling van de wijngaard naar biologische landbouw, en schakelde in 2008 over op biodynamische landbouw. Zijn aanpak is verrassend omdat hij veel verder gaat dan de grenzen van de biodynamica, door aspecten van permacultuur, homeopathie en radiësthesie te integreren. Zo kan hij een zo nauwe band met zijn wijnstokken onderhouden dat er een dialoog ontstaat. Geïmporteerd door Vasco.

5/ Dominio Basconcillos in Gumiel de Izan.

Deze hooggelegen wijngaard is het hoogste punt van de wijngaarden van Ribera del Duero en ligt op 960 meter boven de zeespiegel. Dit resulteert in een extreme thermische amplitude die aanleiding geeft tot een hoge natuurlijke zuurgraad en een aromatische explosie dankzij de ontwikkeling van fenolische verbindingen. Geïmporteerd door Van Hende.

Ander nieuws

Bekijk alle
chevron-down