fbpx

Eengemaakte wijnklassering in Oostenrijk

21.08.2023

©AWMB

Tot dusver kenden de verschillende appellaties in Oostenrijk een apart klasseringssyteem. Deze maand werd de wettelijke basis gelegd voor de uniformisering van de hogere wijncategorieën.

Toch zal het nog even duren eer dat ook op de wijnlabels te merken is. Verwacht wordt dat pas in 2025 de beste Oostenrijkse wijnen 'Erste Lage' (premier cru) of 'Grosse Lage' (grand cru) zullen gaan heten. Daarmee is Oostenrijk het eerste wijnproducerend land die dit op nationaal niveau voor elkaar krijgt.

Vertrekpunt is de 'Ried' of single vineyardEen domein komt niet in zijn geheel in aanmerking voor de klassering tot Erste of Grosse Lage, daarvoor komen enkel single vineyards in aanmerking: wijngaarden die voorheen meestal al aangeduid werden als 'Ried'. Er blijven op dit vlak verschillen bestaan tussen de appellaties omdat dat niet elke appellatie dezelfde definitie hanteert van wat een 'Ried' is.

Om erkend te worden als 'cru' of 'Lage' is een manuele oogst verplicht en zullen er voortaan strengere rendementsbeperkingen gelden. Net zoals in Bourgogne zullen toekomstige cru's ook moeten kunnen aantonen dat een wijngaard histotisch gezien als uitzonderlijk werd beschouwd.

Voor de volledige perscommuniqué in het Engels, klik hier

Voor meer Vino-artikels over Oostenrijkse wijn, klik hier

gepubliceerde foto's: ©AWMB

Ander nieuws

Bekijk alle
chevron-down