fbpx

Champagne schenken zoals een pro: 7 tips

20.10.2022

De Champagne zal weer knallen dezer dagen. 7 tips om dat te doen volgens de regels van de kunst. Een van de merkwaardigste regels is allicht: gebruik nieuwe of té propere glazen...

1) De juiste temperatuur 
De ideale temeperatuur ligt tussen de 8 en en 10 graden. Schenkt u de champagne te koud, dan zal de wijn aroma en nuance verliezen. Natuurlijk hebben uw glazen de omgevingstemperatuur, dus kan het geen kwaad om de champagne toch iets koeler te schenken, 6 à 7°C.

2) Het juiste glas
Best tulpvormig en niet te klein, op die manier komen de aroma’s het best tot ontwikkeling. Hou het glas altijd bij de steel of de voet vast, zoniet zal uw hand de schuimwijn te snel opwarmen.

3) Propere glazen, maar niet té
Veruit de merkwaardigste tip deze. Waarom mogen glazen niet té proper zijn? Omdat de kleine oneffenheden op de glaswand net zorgen voor de bubbels. Daarom ook worden sommige champagneglazen (net als bierglazen trouwens) gegraveerd onderaan aan de binnenzijde.

4) De fles schuin houden bij opening
Net voor u de kurk verwijdert, houdt u de fles best 45° schuin. Op die manier gaat de kurk er het makkelijkst uit en spat de mousse er niet uit. Let op dat u de fles niet naar een van de aanwezigen richt…

5) De rotatie
Zoals u allicht al weet is veel makkelijker met de fles te draaien dan met de kurk om die eraf te krijgen. Houd het ijzeren museletje ook rond de kurk, dan hebt u meer grip!

6) Laat hem niet knallen
Soms kan het leuk zijn, die knal die deuken maakt in het plafond, want zo’n los schietende kurk haalt al gauw een snelheid van 60 km/u. Maar het is slecht voor de champagne: de decompressie is dermate groot dat aroma’s en bubbels snel verloren gaan.

7) Schenken in 2 tijden
De Champagne kan je best schenken in twee tijden. Dat noemt men het glas “markeren”. U schenkt eerst enkel een bodempje, wacht enkele seconden, en dan schenkt u verder. U zal zien dat op die manier het glas niet overschuimt.

Voilà, u bent een volleerde champagne-sommelier.

Ander nieuws

Bekijk alle
chevron-down