Jasper Van Papeghem: "Dit is mijn zilte zonde"

23.08.2023

Jasper Van Papaghem ©Vinopres

In Portugal vind je dezelfde druif onder een andere naam. Hoewel liefhebbers regelmatig een Vinho Verde of Rías proeven, wordt de druif achter deze wijnen nog onvoldoende naar waarde geschat volgens Jasper Van Papeghem, laureaat van de Trophée Ruinart (2017), Best Sommelier of Belgium (2017-2018), jarenlang sommelier van De Jonkman** en momenteel man achter de schermen bij Bottleadvice.


We hebben het hier, dat had u al geraden over de Albariño (Spaanse schrijfwijze) of Alvarihno (Portugees).

Wat moeten we weten over de Albariño / Alvarinho?

Jasper: "Deze witte druif wordt het meest aangeplant op de grensstreek tussen Portugal en Spanje. In Spanje beweert men (uiteraard) dat dit druivenras typisch Spaans (of Galicisch) is, terwijl de grotere variëteit van klonen in Portugal in feite het tegendeel zou moeten bewijzen. Hoewel ze ook in enkele andere appellaties een rol speelt is ze dominant in de Spaanse appellatie Rías Baíxas en de Portugese appellatie Vinho Verde. De druif voelt zich blijkbaar goed in een gematigd en relatief vochtig klimaat, want ze gedijt als nergens anders aan de Atlantische kust."

Wat is er zo bijzonder aan deze druif?

Jasper: "Wat maakt voor mij nu deze druif zo uniek? De kracht van deze druif zit vooral in zijn aanpassing aan de unieke omgeving waar hij groeit. Zowel in de terroirs van Vinho Verde als Rias Baixas zorgen het zilte zeeklimaat en de stenige bodems voor frisse, minerale wijnen met verrassend veel aromatisch potentieel. Het zijn wijnen die vaak in sterrenrestaurants gebruikt worden precies vanwege hun veelzijdigheid en gastronomische kwaliteiten. De beste voorbeelden komen volgens mij van vlak bij de Oceaan waarbij het zout zich nestelt op de schil van de druif en mee vergist wordt. In principe zorgt zout voor het stilleggen van de vergisting maar ook hier heeft deze wondermooie druif zich aangepast."

"Traditioneel worden wijnen van de Albariño druif helaas altijd jong gedronken maar ontplooien die zich vaak pas na jaren flesrijping. Zo dronk ik onlangs nog een 12 jaar oude Vinho Verde en die was werkelijk ongelofelijk."

Welke wijn op basis van deze druif moeten we absoluut eens drinken?

Jasper: "Hoewel een van mijn favoriete Vinho Verdes uit Portugal de Granito Cru is, ga ik hier toch resoluut voor een Spanjaard. Rías Baíxas is al jaren mijn speeltuin voor foodpairing en mijn 'zilte zonde'. Het klimaat is er warm met vrij veel regen (het dubbele op jaarbasis van België….) en de granieten bodems, soms dooraderd met leisteen, zorgen voor een ideale drainage maar vooral voor een schitterend mineraal karakter. Jong zorgen deze wijnen voor een schitterend spel tussen rinse zuren en body met een haast sprankelend karakter maar bij het ouderen krijgen ze diepgang, finesse en komt het zilte karakter naar boven dat het geheel blijft ondersteunen."

"Het is net dat licht zilte of zoute karakter dat deze wijnen zo uniek maakt bij het foodpairen: ze kunnen bij alles wat uit de zee komt, verdragen goed krachtigere sauzen (zeker na een paar jaar flesrijping), matchen met kip, kalf of mijn persoonlijke favoriet: steak tartare met frietjes! Voor mij is de Albariño druif de SUV van de druiven: op alle terreinen thuis.

"De wijn dan, een Quinta de Couselo Rías Baíxas O'Rosal Seleccion. De wijngaard van deze wijn ligt letterlijk op een paar meter van de zee waar de Minho rivier uitmondt in de oceaan. Op steile hellingen zorgen de oude stokken hier voor één van de mooiste voorbeelden van zilte wijnen die ik ken. In de wijnkelder verloopt alles traditioneel met een extra rijping van 4 jaar (!) sur lies op inox vaten en erna volgen nog een paar jaar kelderrijping."

Voor meer info over deze wijn bij Bottleadvice, klik hier

Voor meer Vino-lectuur over een andere Spaanse druivenrassen, klik hier

jasper Van Papeghem in Stonehenge
Jasper Van Papeghem

Foto boven ©Vinopres

Ander nieuws

Bekijk alle
chevron-down