fbpx

Historisch resultaat voor Belgische sterke dranken op het Concours Mondial de Bruxelles (Spirits Selection) 

Door Benoît Carion 

09.10.2024

De 26e editie van Spirits Selection by CMB, onder toezicht van het Concours Mondial de Bruxelles, werd begin september afgesloten in Renhuai, China. Van 3 tot 5 september proefden experts uit de industrie 2.754 monsters uit 62 landen blind. De resultaten zijn zojuist bekendgemaakt en onder de winnaars bevinden zich sterke dranken uit vijf continenten, waaronder 24 uit België, een record! 

Onder de Belgische winnaars bevinden zich verschillende bekende namen zoals Belgian Owl, Waterloo Whiskey, Filliers, Gervin en Radermacher. 

Belgische producties veroveren stilaan een plaats in de zeer competitieve wereld van de gedistilleerde dranken met 15 zilveren medailles en 9 gouden medailles voor een totaal van 24 medailles, wat een record vormt in de geschiedenis van de competitie. 

Ontdek hier de medaille-winnende Belgische producten 

Ontdek de volledige lijst met Revelations 

België, land van whisky's 

Het aantal deelnemende Belgische whisky’s steeg van 13 in 2023 (3 producenten) naar 19 in 2024 (5 producenten), wat de stijgende trend van de mondiale whisky’s bevestigt. Zwartgeelrode whisky's hebben dit jaar ook 6 gouden medailles verzameld, het dubbele van de vorige editie van Spirits Selection van CMB. Gewend aan competities en prijzen hebben Belgian Owl en Waterloo Distillery elk twee jaar op rij gouden medailles behaald. Terwijl Filliers whisky's hun eerste twee prijzen ontvingen: twee zilveren medailles. Er moet ook worden opgemerkt dat de distilleerderij De Cort niet met lege handen vertrok en een zilveren medaille in de wacht sleepte met zijn nieuwe whisky “Reserve #1”. 

De Belgische gin ervaart een lichte daling, van 25 referenties in 2023 naar 19 dit jaar, wat wellicht de “algemene vermoeidheid” van gin weerspiegelt, die momenteel opraken. De Gouden Medaille wordt toegekend aan een van de pijlers van de Belgische gespecialiseerde industrie, de Radermacher Distilleerderij, met zijn Raerener Töpfergeist Biologische Gin. En een welkome en beloonde nieuwe binnenkomst met de Garden Gin van Bloempothoeve BV. Opnieuw is de trend gericht op het bottelen van producten uit het veld. 

Schotland steekt zijn borst uit, lichte achteruitgang voor Metropolitane Frankrijk 

Als het om de buurlanden gaat, haalt Schotland een grote oogst binnen : 57% van de deelnemers wordt beloond en 21 medailles, bijna het dubbele van het Schotse resultaat tijdens de editie van 2023! Het is trouwens SPEY Trilogia van Speyside Distillers Co Ltd die de Revelation Scotch Whisky van de competitie wint. 

Franse producenten wonnen 75 medailles, waaronder 4 grote gouden medailles, wat neerkomt op een medaillewinstpercentage van 31% (vergeleken met 34% vorig jaar). 

In de rubriek No/Low Revelation viel het Franse alcoholvrije drankje Maïa Fleur de Sureau 0% van DB Paradisiaque op. 

Vind foto's van de editie van 2024 op https://flickr.com/photos/concoursmondial/albums 

Ander nieuws

Bekijk alle
chevron-down