Tour de France: op weg naar de smaken van het Zuidwesten
21.07.2025

Tour de France: op weg naar de smaken van het ZuidwestenTerwijl de renners genieten van een welverdiende rustdag, nemen wij je mee op een smaakvolle tocht langs de volgende etappes van de Tour. Van Toulouse tot Carcassonne, via de Pyreneeëntoppen en de glooiende heuvels van Gascogne: dit deel van het parcours geurt naar viooltjes, bergkruiden, zeldzame distillaten en grote wijnen uit het Zuidwesten.
Armagnac, Fronton, Jurançon of Blanquette de Limoux – elke etappe nodigt uit om de gastronomische en wijnbouwkundige schatten van deze regio’s te ontdekken. Met lokale anekdotes, fietsvriendelijke wijndomeinen en typische wijn-spijscombinaties trakteren we je op vijf culinaire haltes die je smaakpapillen én wielerhart zullen bekoren.
Klaar voor een culinaire Tour de France?
Nr | Datum | Etappe | Afstand |
---|---|---|---|
11 | Wo. 16 juli | Toulouse – Toulouse | 157 km |
12 | Do. 17 juli | Auch – Hautacam | 181 km |
13 | Vr. 18 juli | Loudenvielle – Peyragudes (bergtijdrit) | 11 km |
14 | Za. 19 juli | Pau – Luchon‑Superbagnères | 183 km |
15 | Zo. 20 juli | Muret – Carcassonne | 169 km |
ETAPPE 11 – TOULOUSE (stadsetappe)
Regio: Occitanie (Haute-Garonne)

Typische drank: Frontonwijn (AOC) – druif Négrette
Op een steenworp van Toulouse groeien de wijnstokken van Fronton op de terrassen van de Garonne. Hun bijzonderheid? De Négrette, een uniek druivenras dat krachtige rode wijnen oplevert met aroma’s van viooltjes, zoethout en soms zwarte bessen. Soepel van stijl, maar met karakter – perfect bij de keuken van Toulouse.
Te bezoeken: een wijndomein aan de poorten van de ‘roze stad’
Op amper 30 minuten van het centrum van Toulouse vind je tal van fietsvriendelijke domeinen met rondleidingen door de wijngaarden, het wijnpakhuis en de proefruimte. Sommige organiseren zelfs proeverijen rond het thema ‘violet’, het geurige symbool van de stad.
Lokale anekdote
Het viooltje van Toulouse is meer dan een parfum of snoepje: het wordt ook gedistilleerd! In likeuren, siropen… en in de natuurlijke aroma’s van de Négrettewijnen. In de 19e eeuw leefden honderden gezinnen rond de stad van de viooltjenteelt.
Wijn-spijscombinatie: Gegrilde Toulouse-worst & rode Fronton
Simpel maar doeltreffend: een stevige Toulouse-worst op houtvuur gegrild, met gebakken aardappeltjes en een glas Fronton. De florale toets van de wijn benadrukt mooi het vette en zachte karakter van het vlees.
ETAPPE 12 – AUCH > HAUTACAM
Regio: Occitanie (Gers > Hautes-Pyrénées)

Typische drank: Armagnac en Floc de Gascogne
Armagnac is de oudste Franse brandewijn: een distillaat van witte wijn, langzaam gestookt en jarenlang gerijpt op eikenhouten vaten. Het resultaat is een krachtige, complexe drank met aroma’s van gedroogde abrikoos, pruimen, kruiden en hout.
Floc de Gascogne is een zacht aperitief gemaakt van vers druivensap en jonge Armagnac – bloemig en fruitig van geur.
Te bezoeken: een Gascons domein in de heuvels
Rond Vic-Fezensac of Nogaro vind je traditionele domeinen met wijngaarden, oude branderijen en houten vaten. In de zomer proef je vaak op het terras onder de pergola, met zicht op de heuvels. Fietsvriendelijke ontvangst, vaak met logies.
Lokale anekdote
Elke Armagnac heeft een jaartal – uniek in de wereld van sterke dranken. Flessen uit de jaren ‘60 of ‘50 zijn geen uitzondering… of zelfs het geboortejaar van je grootvader! Armagnac wordt vaak cadeau gedaan bij grote levensmomenten.
Wijn-spijscombinatie: Gedroogde eendenborst & Floc de Gascogne
Fijn gesneden onthult gedroogde eendenborst zijn romigheid, vooral met een goed gekoeld glas Floc. De zoet-zoute combinatie is ideaal voor het aperitief, met wat geroosterde hazelnoten of licht geroosterd Gascons brood.
ETAPPE 13 – LOUDENVIELLE > PEYRAGUDES (tijdrit bergop)
Regio: Occitanie (Hautes-Pyrénées)

Typische drank: Berglikeuren & kruidenaperitieven
In de Pyrenese valleien weerspiegelen de dranken het landschap: krachtig, aromatisch en wild. Gemaakt van kruiden die op hoogte geplukt worden (zoals gentiaan, hyssop, alsem, wilde munt), worden deze likeuren langzaam gemacereerd of gedistilleerd – zeldzaam en authentiek. Ze worden koel gedronken, als digestief of in een warme chocolademelk na een klim.
Te bezoeken: een kleine distilleerderij op hoogte
Hoog in Loudenvielle of bij Arreau vind je artisanale distilleerderijen, vaak verbonden aan boerderijen of herboristen. Je ontdekt er de droogruimtes, maceratievaten en vertrekt meestal met een flesje elixer... en een goed verhaal. Eenvoudige maar warme ontvangst voor fietsers, vaak met uitzicht.
Lokale anekdote
In Peyresourde wordt verteld dat herders altijd een flesje "pousse-rapide" bij zich hadden – een kruidenlikeur met brandewijn – om zich boven op de bergpas te verwarmen. Die traditie leeft voort in sommige berghutten, met gentiaan van de bergweiden.
Wijn-spijscombinatie: Tomme des Pyrénées & gentiaanlikeur
Bergkoeien geven rauwe melk die resulteert in een pittige tomme-kaas met ziltige toets. Een fris glas bittere kruidenlikeur verlengt de smaak en zorgt voor frisheid en energie. Te proeven op het terras met zicht op de cols.
ETAPPE 14 – PAU > LUCHON–SUPERBAGNÈRES
Regio: Nouvelle-Aquitaine > Occitanie (Béarn > Haute-Garonne)

Typische drank: Jurançon (AOC) – droog of zoet
Aan de voet van de Pyreneeën ligt het wijndomein van Jurançon, beroemd om zijn unieke witte wijnen van lokale druiven als petit manseng. De droge Jurançon is fris, mineraal en fruitig – ideaal als aperitief. De zoete variant is weelderig zonder log te zijn, met aroma’s van exotisch fruit, honing en specerijen.
Te bezoeken: een Béarnaise wijnkelder met uitzicht
Tussen Pau en Monein liggen de domeinen vaak tegen de eerste hellingen. Wandelen tussen de rijen druivenstokken met zicht op de bergen hoort erbij. De halfondergrondse kelders houden de flessen het hele jaar koel. Veel wijnboeren zijn erkend met het label “Vignobles & Découvertes” en heten fietsers welkom met parking, e-bike-laders en lokale versnaperingen.
Lokale anekdote
Jurançon is verbonden met koning Henri IV: bij zijn geboorte in 1553 wreven ze zijn lippen in met knoflook... en een druppel zoete Jurançon. Het symbool van een energiek en levenslustig bestaan!
Wijn-spijscombinatie: Schapenkaas uit de valleien & droge Jurançon
Een rauwmelkse kaas als Ossau-Iraty, met kruidige en zachte tonen, wordt prachtig aangevuld door de frisheid van een strakke droge Jurançon. Een eenvoudige, zonnige combinatie na een dag in de bergen.
ETAPPE 15 – MURET > CARCASSONNE
Regio: Occitanie (Haute-Garonne > Aude)

Typische drank: Rode wijnen uit de Malepère & Blanquette de Limoux
Ten westen van Carcassonne ligt de Malepère, een weinig bekende wijnstreek waar Atlantische (merlot, cabernet franc) en mediterrane druiven (grenache, cinsault) samenkomen. De rode wijnen zijn rond, kruidig en licht verteerbaar – perfect bij de zuiderse keuken.
Niet ver daarvandaan in Limoux wordt de Blanquette gemaakt – de oudste mousserende wijn ter wereld (1531), vooral op basis van de druif mauzac.
Te bezoeken: een familiebedrijf tussen wijngaard en garrigue
De domeinen in Malepère liggen verspreid over de heuvels langs de Aude. Vaak kan je er wandelen door de wijngaarden en proeven in gewelfde kelders of gerenoveerde schuren. In Limoux openen coöperaties of historische huizen hun deuren om de geheimen van de Blanquette te onthullen – volgens de oude of klassieke methode. Fietsvriendelijk onthaal herken je aan het label “Vignobles & Découvertes”.
Lokale anekdote
Blanquette de Limoux veroverde het hart van Thomas Jefferson, die ze nog vóór Champagne naar de VS liet verschepen. De wijn zou per toeval ontdekt zijn door benedictijner monniken in de abdij van Saint-Hilaire.
Wijn-spijscombinatie: Cassoulet & rode wijn uit Malepère
Het iconische gerecht van Carcassonne vraagt om een gestructureerde, maar niet te zware wijn. Een soepele, peperige Malepère past perfect bij de smeltende bonen, gekonfijte worst en krokante korst. Te genieten in een klein estaminet onder de stadsmuren.
meer info over de Tour de France hier