Calatayud, een erfgoed dat bewaard moet blijven
27.11.2024
Het productiegebied van de appellatie Calatayud in het noordoosten van Spanje, ten westen van de provincie Zaragoza, is gedaald van 26.000 ha. naar 7.500 ha. Een opvallend cijfer dat kan worden verklaard door economische redenen, maar dat moeilijk te begrijpen is als we kijken naar het rijke erfgoed van de wijnbouw in de regio.
We zijn hier in het hart van Aragon, de bakermat van Grenache. In Calatayud vertegenwoordigt garnacha 70% van de wijngaard. Andere lokale druivensoorten zoals Tempranillo, Bobal, Monastrel, Malvasia en Mazuela completeren de druivensoorten naast internationale soorten. Het is op de berghellingen tussen 600 en 1.100 meter boven zeeniveau dat de mooiste klonen van Grenache bewaard zijn gebleven. De barre continentale klimatologische omstandigheden zijn verstikkend in de zomer en ijskoud in de winter. De thermometer geeft temperatuurverschillen tussen dag en nacht weer van meer dan 15°C. Bij elke bocht van de kronkelende paden die dorpen en heuvels doorkruisen, verschijnt een nieuw geologisch wonder. Zand, schalie, gesteente, kalksteen en rode klei volgen elkaar in verspreide volgorde op.
De “garnacha tinta” zoals deze in de regio wordt genoemd, is de hoeksteen van het wijnerfgoed van Calatayud. Generaties lang heeft Grenache zich aangepast aan de bijzondere klimatologische en geologische omstandigheden die hem uniek hebben gemaakt. Het is in deze landschappen, voor zover het oog reikt, te midden van een onvoorstelbare biodiversiteit, dat Mark Schiettekat en zijn kinderen, overtuigd van het kwalitatieve potentieel van de regio en van Grenache in het bijzonder, de uitdaging aangingen en met lichaam en ziel investeerden in een ambitieus project.
Sinds 1998 produceert Mark Schiettekat, baas van “Le Wine”, op maat gemaakte wijnen uit verschillende regio’s van Spanje. Omdat hij ervan droomde een plek te bezitten waar hij zijn wijnen, gemaakt van inheemse druivensoorten, kon vinifiëren, laten rijpen en opslaan, kocht hij een coöperatie in het dorp Maluenda, in het hart van de provincie Aragon. Waarom hier? “Omdat wij geloven dat deze regio het grootste Grenache-potentieel heeft en omdat wij ‘Grenachefreaks’ zijn. Leisteengronden, wijngaarden op grote hoogte, een landklimaat, een wind genaamd “cierzo” die, als je er niet gek van wordt, ongeëvenaarde omstandigheden biedt. Hier kunnen we nu spelen en experimenteren: selecties van percelen, kleine betonnen kuipen of roestvrijstalen vaten, grote houten tonnen of vaten. En tegelijkertijd blijven we reizen om de verborgen waarde van Spaanse wijnen te ontdekken. »
Het project is opgebouwd rond 4 hoofdassen:
1/RAICES
Spanje kent ruim 70 inheemse druivensoorten in ruim 60 regio’s. RAÍCES is een verzameling van 26 inheemse druivensoorten, evenals een emblematische wijn, RAICES 1, het resultaat van een slimme blend. Deze inheemse druivensoorten zijn afkomstig uit 15 wijnbouwgebieden, vaak uit afgelegen gebieden, onbewoonde dorpen en wijngaarden op grote hoogte. Wijnen met een sterke identiteit die een prachtige bibliotheek vormen.
2/Las Pizarras
Las Pizarras is een verzameling wijnen die het potentieel van Calatayud onthult en hulde brengt. Elke wijn onthult de specificiteit van zijn druivensoorten en zijn verschillende terroirs. De wijngaarden zijn aangeplant op berghellingen tussen 600 en 1.040 meter op rotsachtige bodems, zeer arm aan voedingsstoffen en met een hoog kalkaandeel.
3/Carlos Rubén
Carlos Ruben, de oenoloog bij Raices Ibericas, is gek op Grenache. Hij is zo gepassioneerd over deze druivensoort dat hij eerst door heel Spanje reisde om de hoekjes en gaatjes te vinden waar Grenache het beste tot uitdrukking komt. Vervolgens zette hij zijn onderzoek verder dan de Pyreneeën, naar Bézier en het zuiden van Frankrijk in.
4/Ramito
Spanje is de wereldleider op het gebied van biologische wijngaarden, met bijna 27% van de wereldproductie. Tussen 2009 en 2019 is se oppervlakte aan biologische wijngaarden bijna verdrievoudigd tot 121.279 hectare. Ramito, de biologische lijn, combineert inheemse Spaanse druivensoorten met een vleugje internationale druivensoort.