fbpx

Cru’s van de Rhône maken werk van klimaataanpassing 

Door Dirk Rodriguez 

13.01.2025

De zuidelijke Cru’s Cairanne, Rasteau en Lirac uit de Côtes du Rhône zijn begin november hun actieplan tegen de klimaatwijziging komen voorstellen in Brussel. Het gaat daarbij niet langer om een strijd tégen de klimaatverandering, vermits we die als gewone stervelingen allemaal gewoon ondergaan, maar vooral om aanpassingen aan de gewijzigde situatie. Al helpen sommige maatregelen wel degelijk ook in de strijd tégen een verdere opwarming. 

De actiepunten die in de genoemde cru’s werden ondernomen kan men onderscheiden in tweeërlei soorten: maatregelen in de wijngaard en maatregelen in de wijnmakerij. In de wijngaarden staat in Cairanne bijvoorbeeld agroforestry, respect voor natuurlijke bronnen en biodiversiteit op het programma. Met ‘agroforestry’ wordt het aanplanten van lokaal inheemse hoogstammen kriskras in de wijngaard bedoeld. Hun directe invloed is duidelijk: voor schaduw zorgen en op die manier temperatuur en alcoholgehalte drukken. Bomen trekken ook weer nuttige vogels en insecten aan die voor een betere bestuiving zorgen en insecticiden helpen overbodig te maken. In Lirac werden op die manier 5.000 bomen aangeplant in of naast de wijngaarden. 

Met bescherming van natuurlijke bronnen wordt vooral gedacht aan water. Wijnbouw is in het zuiden nagenoeg onmogelijk geworden zonder irrigatie. Vandaar dat de introductie van alternatieve druivenvariëteiten steeds meer aan de orde. Vaak gaat het om oude, vergeten druivenrassen zoals Counoise en Caladoc (kruising van Grenache en Malbec), die vroeger werden uitgerukt omdat ze te weinig rendeerden of te laag in alcohol scoorden. 

Maar zoals bekend zoekt men in het zuiden nu naar lagere alcoholwaarden. Dat is ook het geval in Rasteau. Daar kijkt men vooral naar het werk in de wijnmakerij om dit te bewerkstelligen. Het actieplan voorziet hier in een meer natuurlijke manier van vinifiëren: met minder extractie, minder pigeage, minder sulfiet en endogene gisten. Het resultaat is dat men minder tannine extraheert en vroeger kan oogsten met een lager alcoholgehalte als resultaat. 

Ander nieuws

Bekijk alle
chevron-down