fbpx

De 32ste Concours Mondial van Brussel zal plaatsvinden in Ningxia (China)

Door Benoît Carion 

02.07.2024

Naar goede gewoonte wordt op de laatste degustatiedag van de CMB de gastregio van de volgende Concours meegedeeld. Een delegatie uit wijnregio en uit de stad Yinchuan klom het podium op om samen met Baudouin Havaux het nieuws aan te kondigen en de wijnwereld welkom te heten.

Tijdens de traditionele overhandigingsceremonie, die werd bijgewoond door een delegatie van de regering van de stad Yinchuan en de regering van de staat Guanajuato (Mexico), kondigde Baudouin Havaux, voorzitter van het Concours Mondial van Brussel, aan dat de CMB 2025 in Yinchuan, Ningxia, zou worden gehouden en sprak hij zijn ongeduld uit om alle internationale juryleden in China te verwelkomen.

"7 jaar na de CMB 2018 van Haidia (Beijing) keert het Concours Mondial van Brussel dus terug naar China en doet voor het eerst Yinchuan aan, een boeiende stad en regio ten noorden van de Grote Muur. We kijken ernaar uit om terug te keren naar China een paar jaar na een bijzonder succesvolle editie van 2018," voegde de voorzitter eraan toe.

“De wijnregio in de uitlopers van de Helan Mountain in Ningxia wordt erkend als een van de wijnstreken die bekend staan om hun uitmuntende wijnbouw.... Gelegen tussen 37° en 39° noorderbreedte, met de Helan Mountain bergketen in het westen en de Gele Rivier in het oosten, biedt het een ideale geografische setting. Ik heb het geluk gehad om deze regio meer dan tien keer te bezoeken en in 2023 heb ik een boek gepubliceerd in vier talen getiteld "Reis door de wijngaarden van Ningxia". Ik hoop dus van harte dat in de toekomst meer mensen over de hele wereld de wijnen van Ningxia zullen leren kennen en ervan zullen gaan houden.”

Yinchuan, Ningxia, een stad met grote ambities voor zijn wijnen

Yinchuan ligt in het midden van het vasteland van China en is de hoofdstad van de autonome regio Ningxia Hui. Het is een sleutelstad in het "Belt and Road" initiatief en een belangrijk vehikel om China open te stellen voor het Westen. Dankzij de unieke geografische ligging in de uitlopers van het Helan-gebergte richt Yinchuan zich op het verbeteren van de infrastructuur van de wijnregio, het innoveren van de waardeketen, het ontwikkelen van geïntegreerd cultureel toerisme en het promoten van zijn producten. De wijnindustrie groeit hier snel en de resultaten van de doelstelling "Wereldwijnhoofdstad" beginnen hun vruchten af te werpen.

Bergen en rivieren komen samen en creëren bijzondere wijnen

Het wijnbouwgebied in de uitlopers van het Helan-gebergte ligt op een hoogte van meer dan 1000 meter, met vele uren zonneschijn, weinig neerslag (200 mm per jaar) en irrigatie door de Gele Rivier. De goed gedraineerde, steenrijke bodem biedt ideale omstandigheden voor topwijnbouw.

18.000 hectare, 72 châteaux, 75 miljoen flessen

Met 18.000 hectare wijngaarden, 72 wijnchâteaux, een jaarlijkse productie van 75 miljoen flessen wijn en een totale waarde van bijna 4 miljard euro is de wijnregio Helan Mountain Foothills een prestigieus visitekaartje. Onder de rode druivenrassen tellen we onder meer Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Gernischt, Syrah en Marselan. Deze wijnen hebben fruitige aroma's, rijpe, volle tannines, een ronde structuur en evenwichtige zuren. Witte druivensoorten zijn onder andere Chardonnay en Italiaanse Riesling, die voor een fijne mineraliteit zorgt.

Over het Concours Mondial de Bruxelles


De Concours Mondial van Brussel is een prestigieuze internationale wijnwedstrijd die elk jaar meer dan 10.000 wijnen inschrijft. De uitsluitend professionele proevers beoordelen de wijnen blind met één doel voor ogen: wijnen van de hoogste kwaliteit selecteren, zonder vooroordelen op basis van de reputatie van het label of de appellation. De wedstrijd, die begon in 1994, wordt wereldwijd erkend als een van de beste evenementen in zijn soort.

Ander nieuws

Bekijk alle
chevron-down