De duurzame démarche van de familie Helfrich
06.05.2024
Wanneer een landbouwer overschakelt naar een ecologische manier van werken heeft dat een positieve impact op zijn omgeving. We spreken dan over 5, 10 soms 30 hectare. Maar wanneer de Familie Helfrich besluit dat de toekomst er ecologisch zal uitzien, dan spreken we over de grootste wijnproducent van Frankrijk, met ook tal van wijngaarden buiten Frankrijk.
De familie Helfrich heeft inmiddels zowat 3.500 personeelsleden in dienst, gaande van wijngaardbeheerders, oenologen en wijnmakers tot lokale vertegenwoordigers in 170 landen.
Voor de toekomstige generaties
Duurzaamheid is meer dan een optie voor de Familie Helfrich: het is een missie. In droge klimaten zoals Castilla y Leon en Chili wordt al lang biologisch gewerkt. Op het domein Saint-Paul eveneens en recent werd er een belangrijke beslissing genomen voor alle eigendommen in de Elzas, de thuisbasis van de familie. In een communiqué maakt de Familie Helrich duidelijk wat zijn missie precies is:
“Ons doel is om een aanpak te ontwikkelen die nog respectvoller is voor het milieu en te kiezen voor een beleid dat zowel de wijnbouwers als de lokale leveranciers en werknemers erbij betrekt. Deze milieuverbintenis is erop gericht om een duurzame ontwikkeling te bevorderen en onze natuurlijke hulpbronnen te behouden voor toekomstige generaties. GCF-teams worden opgeleid om natuurlijke biotopen te respecteren en geïntegreerde bestrijdingstechnieken overal toe te passen, of ze nu biologisch gecertificeerd zijn of niet. Het doel is om een levensvatbaar evenwicht te vinden tussen traditie, vakmanschap en technologie".
(lees verder onder de foto)
Alle eigendommen in de Elzas schakelen over op bio-wijnteelt
Alle domeinen van de familie Helfrich in de Elzas worden verbouwd met respect voor mens en milieu en worden momenteel geconverteerd naar biologische landbouw, daarbij ook meerdere historische domeinen. Het Domaine Viticole de la Ville de Colmar, opgericht in 1895, heeft 46 hectare aan wijngaarden. Daarnaast beheert het nog de Clos Saint-Jacques, het Domaine du Moulin de Dusenbach en de prestigieuze Hospices de Colmar. Deze wijngaarden liggen op de beste hellingen rond Marlenheim waar enkele van de beroemdste Grands Crus ontstaan. Vanaf dit oogstjaar (2024) zal de bio-certificatie een feit zijn.
Over water, energie en natuur
Tegelijk zegt de familie erbij dat deze biologische wijnbouw maar onderdeel is van een groter plan. Het totale plaatje laat nog meer inspanningen zien. Noemen we maar de waterhuishouding: niet alleen wordt er bij productie van wijn veel water verbruikt (denk maar aan de hygiënische reiniging van kuipen, vaten en flessen). Er wordt ook water geloosd. DE groep levert grote inspanningen om zijn waterverbruik te verminderen en zoveel water te zuiveren en recycleren. Daarnaast worden er ook bekkens aangelegd om helelwater op te vangen. Elektriciteitsverbruik? In toenemende mate voorziet de familie in eigen productie en in een optimalisering van warmte- en koelingsinstallaties. Hetzelfde geldt voor de ecologische voetafdruk en natuurherstelprogramma’s waarbij het ook banden aanknoopt met de lokale gemeenschappen.
(Lees verder onder de foto voor de wijnen)
De wijnen van de familie Helfrich in België
(1)
• Domaine de la Ville de Colmar Pinot Blanc, Elzas 2021, (Bioconversie)
Perfect droog gevinifieerde wijn met een heerlijke rijke stijl en hints van perzik, kweepeer en passievrucht. Lekker rond op de tong met een fijne minerale eindtoets.
Foodpairing: Bij heerlijke pâté, gegrilde groenten, een varkenshammetje of oosterse gerechten.
Verdelers: Despert Wijnen (St Job in't Goor)
(2)
• Domaine du Moulin de Dusenbach ‘Terroir‘ Lieu-dit Altenbourg, Gewürztraminer, Elzas 2021 (bioconversie)
Intense ouverture bij deze gewürztraminer met rijpe abrikoos en exotische fruit zoals mango en lychee. Brede, gulle aanzet maar tegelijk levendig op de tong met een goed persistentie.
Foodpairing: gerookte zalm, currygerechten en oosters in het algemeen, munsterkaas
Verdeler: Alain Meersseman (Strombeek Bever)
(3)
• Domaine Saint-Paul Viognier-Marsanne, Pays d’Oc 2022 (Bio)
Witte wijn vol ingehouden energie: rijk met hints van gele abrikoos en kweepeer, vol en vetjes op de tong maar met mooi frisse ondertoon en een verkwikkend pepertje in de afdronk. (13,5%)
Foodpairing: aperitief, salades, ceviche, krab en langoest, pittige oosterse gerechten.
Verdeler: Caves Saint-Christophe (Brouwerij Haacht Boortmeerbeek)
(4)
• Las Niñas ‘Ella’, Sauvignon Blanc Reserva 2022, Valley de Leyda, Chili 2022 (bio)
Wijn afkomstig uit een unieke vallei dichtbij de Stille Oceaan waar bijzonder frisse en rinse Sauvignons worden geproduceerd. Hints van tuinkruiden en kruisbes wisselen af met exotische toetsen.
Foodpairing: aperitief, salades, zeevis, geitenkaas en natuurlijk asperges.
Verdelers: Wine & Coffe Lovers (Meerhout), Boivin (Vandenbulcke Roeselare), Cufab Drinks (Wijgmaal).
(5)
• El Rosé de Aresan, VdT Castilla 2020 (bio + vegan)
Verrassend elegante Spanjaard met florale toetsen en aroma’s van versgeplukt rood fruit. Fruitig en genereus op de tong zonder overdaad. Frisse furigiheid neemt het weer over in de finale.
Foodpairing: aperitief, salades, charcuterie, gegrild wit vlees
Verdeler: Dewit (Overijse)
(6)
• Las Niñas ‘Ella’, Cabernet Sauvignon Reserva 2022, Colchagua Valley 2022 (bio)
Echte nieuwe wereldse Cabernet, met een karrenvracht rijp bessenfruit, overgoten met een gulle kruidensaus met hints van zoethout en eucalyptus. Op de tong geconcentreerd en sappig met perfect rijpe tannine.
Foodpairing: fijne vleeswaren, gegrild rundvlees, traag gegaarde schapenbout.
Verdeler: Wine & Coffe Lovers (Meerhout), Boivin (Vandenbulcke Roeselare), Cufab Drinks (Wijgmaal).
(lees verder onder de foto)
(7)
• Neetlinghof Estate Wine, Cabernet Sauvignon, Stellenbosch 2022 (Vegan)
Onvervalste maatlijdwijn met een rokerige ondertoon met een vleugje drop en een mooi palet van rijp zwart bessenfruit. Wijn met een fraaie structuur die niet zal misstaan bij een echte Kaapse ‘braai’, of zeg maar een barbecue van het eerste uur.
Foodpairing: chorizo, duif, moussaka, chili con carne, gegrild rundvlees.
Verdeler: Rouseu (St-Martens-Latem)
(8)
Château de Fournas, Corbières (bio)
Wijn die de mooie zonnige zijde van Corbières laat zien maar ook de frisse mineraliteit van de unieke bodem die rijk is aan leisteen. Hints van aardbei en braam wisselen af met de wilde kruidigheid van garrigue en zorgen voor plezier in het glas.
Foodpairing : Jamon iberica, merguez, rundstartaar, varkensgebraad, konijn.
Verdeler: Devos Wijn (Herzele)
(foto boven: Agroforestry op domein Aresan (Castilla, Spanje ©famille Helfrich)