fbpx

De familie Helfrich signeert de wijnen van de Rhône  met karakter en raffinement 

05.09.2024

Voor ons, Belgen die graag naar het zuiden trekken, is de Rhône een fenomeen dat zich manifesteert vanaf de stad Lyon. Het klopt dat de Rhône daar echt groot wordt omdat ze er samenvloeit met de Saône die ontspringt in de Vogezen, de geboortestreek van de familie Helfrich. 

En dus lag het voor de hand dat de familie, die vanaf 1986 investeerde in alle belangrijke Franse wijnregio’s, op een dag ook de Rhône zou omarmen. Dat gebeurde vanaf 2008 in de Drôme-vallei met Caves de Carod en later met de acquisitie van onder meer het biologisch gecertificeerde Château des Miran, Château de la Tuillerie, Domaine les Sablières en het wijnhuis Victor Bérard.  

Château des Miran en Domaine les Sabières  

Château des Miran, biologisch gecertificeerd sinds 2014, ligt in Pont-Saint-Esprit in het departement Gard, op een boogscheut van enkele van de meest pittoreske dorpjes van Frankrijk. Het hart van het wijndomein is de ‘Clos’ die ongeveer twintig hectare beslaat in één groot perceel, beplant met Syrah, Grenache, Viognier en Roussanne. De ligging is ideaal om te profiteren van elk uurtje zonneschijn.  

Het Domaine les Sablières situeert zich ten noorden van Avignon in l’Enclave des Papes, bekend om zijn bodems die rijk zijn aan klei. Het risico op uitdroging is hier klein en de wijnen zijn karaktervol en weerspiegelen voluit het terroir met zijn garrigue en wilde kruiden.  

Château de la Tuilerie 

Meer zuidelijk, in het oudste geologische deel van de appellatie Costières de Nîmes vinden we Château de la Tuilerie. De wijngaard is gesitueerd op een van de zeven heuvels die de stad Nîmes omcirkelen en is liefst 59 hectare groot. De wijngaarden raken de uitlopers van de Cévennes in het westen. In het zuiden is de maritieme invloed groter. Dit leidt tot een interessante diversiteit. De zanderige bodem van Château de la Tuilerie, bezaaid met afgeronde kiezels (galets roulés) en rijk aan quartz en silex, beïnvloedt het elegante, fruitige karakter van de wijnen, zowel in wit als in rood. 

Victor Bérard 

Het Rhône-wijnhuis Victor Bérard was vroeger bekend als ‘Le Cep Vermeil’. Opgericht in 1926 schreef dit huis geschiedenis door als eerste zelf te bottelen in de vallei. Later werd het omgedoopt tot Victor Bérard ter nagedachtenis aan de oprichter. Vandaag vinifieert Victor Bérard wijnen van Crozes-Hermitage in de noordelijke Rhône tot Châteauneuf-du-Pape in de zuidelijke Vaucluse. 

Terroir, know-how en vernieuwing 

We spreken hier over heel diverse en prachtige terroirs, maar die leveren maar goede wijnen op wanneer vakkennis en ervaring ondersteund worden door voldoende investeringen. Onder leiding van de beste oenologen en dankzij een symbiose van traditie en technologische vernieuwing kunnen de teams van de familie Helfrich het beste halen uit deze beroemde wijngaarden. 

Vino's wijnselectie

  1. Château de la Tuilerie Grenache-Rousanne, Costières de Nîmes, 2023 

Lichtgeel getint met frisgroene reflecties. Neus met hints van pompelmoes, een vleugje mandarijzeste en na walsen ook witte bloesems. Genereus en fijn op de tong met een retour van citrus en een vleugje brioche. Frisse afdronk met een delicate toets van mineralen. 

Foodpairing: zeevruchten, Sint-Jacobsvrucht of garnaaltjes op bladerdeeg.  

Verdeler: Bovino.be 

  1. Victor Bérard, Crozes-Hermitage blanc, 2022 

De wijn is helder lichtgeel getint. Intense en brede ouverture met florale hints, abrikoos en exotische vruchten. Gulle aanzet in de mond met toetsen van toast en brioche, een terugkeer van rijp wit steenfruit en een vleugje witte peper in de finale. 

Foodpairing: zeevis in saus, kip met dragon of gerechten met wit vlees. 

Verdeler: Time2Wine 

  1. Château de la Tuilerie Syrah, Costières de Nîmes, 2021 

Goed onderbouwd en dieprood getint. Verleidelijke neus met viooltjes, blauwe bes en cassis. Fruitig op de tong met een kruidige ondertoon van zoethout, garrigue en zelfs een vleugje blonde tabak en peper. Fijne structuur met frisheid in de afdronk. 

Foodpairing: charcuterie, geroosterd gevogelte, rood vlees op de bbq. 

Verdeler: Bovino.be 

  1. Château des Miran ‘La Grange’, Côtes du Rhône, 2023 

Excellente grenache-expressie, alsof we met onze neus recht in de Gard zitten: viooltjes, wat lavendel, rode bessen, pruimpjes en wilde kruiden. Het modgevoel is vlezig, de tannine is zacht en de afdronk lekker kruidig. Mooie réussite. 

Foodpairing: fijne vleeswaren, bbq, stoofpotjes of zomaar voor het plezier. 

Verdeler: Legrand Drinks 

  1. Domaine les Sablières, Côtes-du-Rhône Villages Visan, 2022 

In deze Visan krijgt het fruit de voorrang: framboos en aardbei, aangevuld met impressies van vijg en pruimpjes. De mond is breed en rond en biedt van alles net genoeg: rijp fruit, fijne kruiden met in de finale ook een toets van moka. 

Foodpairing: geroosterd gevogelte, rood vlees op de bbq, gestoofde gerechten. 

Verdeler: RRRhone.be 

  1. Victor Bérard, Vinsobres, 2022 

Met de gemeente Vinsobres belanden we op het hogere niveau van de ‘Crus du Rhône’. Ouverture met een fijne expressie van rode en zwarte kers, braam en na schudden ook een vleugje vijg en paddenstoelen. Krachtige en complexe mond met structuur en een lange afdronk. 

Foodpairing: geroosterd gevogelte, rood vlees in saus, gestoofde en wildgerechten. 

Verdeler: Mondovino.be 

  1. Victor Bérard, Châteauneuf-du-Pape, 2022 

Granaatrood getint. Aroma’s van rijp rood fruit, zomersbloesems en vijg. Op de tong krachtig met een enorme smaakdiepte. De tannine is zijdezacht en de finale wordt gekenmerkt door een fijne kruidigheid, hints van toast en cacao. Uitzonderlijke wijn die past bij de mooiste vleesgerechten. 

Foodpairing: gebraden ribstuk, pluim- en haarwild zoals hazenrug met truffel. 

Verdeler: Mondovino.be 

Ander nieuws

Bekijk alle
chevron-down