fbpx

De opkomst van agavedistillaten: een wereldwijde liefdesaffaire

Door Vino.be 

21.03.2025

Agavedistillaten hebben de afgelopen jaren een opmerkelijke groei in populariteit doorgemaakt. De Verenigde Staten leiden deze trend en zijn goed voor meer dan 90% van het wereldwijde exportvolume en de exportwaarde. Hoewel de Europese markt kleiner is, vertoont deze een indrukwekkende groei, met Duitsland en Spanje als de belangrijkste Europese bestemmingen voor Mexicaanse sterke dranken—voornamelijk tequila.

Om de cijfers in perspectief te plaatsen: in 2023 bereikte de tequila-export een verbluffend volume van 400 miljoen liter, terwijl mezcal net onder de 8 miljoen liter bleef. De wereld heeft duidelijk een groeiende dorst naar agavedistillaten! Ter vergelijking: in hetzelfde jaar bedroegen de Schotse whisky-exporten ongeveer 945 miljoen liter.

Belangrijkste producenten van agavedistillaten

Binnen Mexico domineren de staten Oaxaca en Jalisco de productie. Beide hebben zich met succes gepositioneerd als de "thuisbasis" van hun kenmerkende product. Oaxaca bijvoorbeeld is goed voor maar liefst 75% van het totale exportvolume van mezcal. Op grote afstand volgt Puebla, met slechts 10% van de export.

Jimador aan het werk bij La Peñas

Opmerkelijk is een opvallende anomalie in de gegevens van de Consejo Regulador del Mezcal (COMERCAM), de officiële toezichthouder op mezcalproductie. Buiten de officieel erkende mezcal-producerende staten is er een categorie voor "Destilado de Agave", die wordt geproduceerd buiten de aangewezen geografische regio’s. Deze zogenaamde "onofficiële" distilleerders waren in 2023 goed voor meer dan 10% van de totale "mezcal"-export—een aanzienlijke bijdrage. 

Traditie en diversiteit in agave-spirits

Het zou een vergissing zijn om deze minder bekende producten als "inferieur" te beschouwen. De staat Mexico beschikt bijvoorbeeld over een indrukwekkende diversiteit aan agavesoorten—12 in totaal, waarvan vijf worden gebruikt voor distillaten—verspreid over 2.600 hectare. De productiegeschiedenis van de regio beslaat meer dan 200 jaar en maakt gebruik van zowel Mongoolse als Arabische distillatietechnieken.

Geografisch gezien is de productie verdeeld over twee verschillende regio’s: de noordelijke gebieden, nabij Hidalgo, richten zich op pulque en de gedistilleerde versie ervan, "Destilado de Pulque", terwijl de zuidelijke regio’s gespecialiseerd zijn in "Destilado de Agave". Ondanks hun rijke erfgoed worden deze dranken vaak overschaduwd door hun meer commerciële tegenhangers, tequila en mezcal.

Nu de nieuwsgierigheid van consumenten groeit, worden zowel Destilado de Agave als Destilado de Pulque rijp voor ontdekking.


Als je meer informatie wilt over de productie van mezcal, aarzel zeker niet om de website van COMERCAM te bezoeken.

Ander nieuws

Bekijk alle
chevron-down