La Cantina Italiana, uit passie voor Noord-Italië

10.03.2021

Sinds de jaren '80 reeds trekt Roseline Elens regelmatig doorheen Italië. Door haar studies in de Kunstgeschiedenis nam haar interesse voor en kennis van de Italiaanse kunst en cultuur gevoelig toe. Ze volgde dan ook twee cursussen Italiaans aan het Como Meer. Een decennium lang heeft zij het geluk gehad om in de reissector van 'la Bell' Italia' te mogen werken. Als gids liet zij talloze groepen de mooiste plekken aan de Ligurische Kust, in Rimini en aan het Garda Meer ontdekken. Maar geen haar op haar hoofd dacht toen aan wijn importeren. Zo begint haar verhaal…

“Oké, ik dronk thuis met mijn ouders wel wat Franse wijn. Maar in die tijd was ik vooral gepassioneerd door de wereld van de parfums, ook hier speelt de ‘neus’ een belangrijke rol… Maar wat de vonk precies deed overslaan weet ik niet,” vertelt Roseline Elens, “Maar er is een voorval dat me altijd zal bijblijven. Op een dag nam ik deel aan een Sagra (een typisch oenologisch – culinair dorpsfeest) wat hogerop in de Ligurische heuvels in de buurt van Diano Marina.”

Ligurische Vermentino

“Gezien ik alleen aan een tafeltje zat, vroeg een Italiaan of hij bij mij mocht komen zitten. Hij wilde weten wat ik dronk. Dat was een witte wijn…voor ik kon reageren, stak mijn onbekende disgenoot zijn neus in mijn glas. ‘Wat is dat voor rommel ?’ riep hij uit en hij gooide het glas leeg achter zijn rug, zoals de Russen hun glas weggooien. Toen ging hij een andere wijn halen. ‘Hier,’ zei hij, ‘Dit is wijn !’ Dat was inderdaad veel betere wijn, een lekkere Ligurische Vermentino, een naam om nooit te vergeten. Ondertussen had ik begrepen dat deze man een wijnjournalist was. Nu moet je weten dat er in Italië vooral in Sardinië en Toscane Vermentino wordt geproduceerd, maar wat ik nadien ook proefde : het kon niet tippen aan de Vermentino van de Ligurische kust.”

“Sindsdien is mijn interesse en enthousiasme voor de wijncultuur stilaan gegroeid. Het ene bracht het andere mee, ik ging steeds meer wijnhuizen bezoeken. Hierdoor kreeg ik de gelegenheid het hele proces van ‘druif tot wijn’ van nabij te volgen en ook actief deel te nemen aan de druivenoogst. Een zeer goede leerschool! Het belang van een professionele aanpak en het streven naar kwaliteit bij de wijnbouwers werd mij steeds duidelijker. Toen ik aan het Gardameer woonde begon het idee te rijpen om te starten met wijnimport in België. In 2003 nam ik dan ook de beslissing om ‘La Cantina Italiana’ in Diest op te starten, een wel overwogen keuze.”

Waarom koos je voor het Noord–Italië ?
“Door het feit dat ik hoofdzakelijk in Noord – Italië actief was, heb ik vooral Noord – Italiaanse wijnen ontdekt, leren kennen en waarderen. Vandaar de keuze om mij toe te spitsen op wijnen uit de regio ’s Emilia, Friuli, Ligurië, Lombardije, Trentino en Veneto. In Noord – Italië is er zo veel goede wijn, met onnoemelijk veel lokale, voor ons onbekende druivenrassen. Ik ben selectief te werk gegaan en heb geopteerd voor kleinere wijnbouwers die vooral naar kwaliteit streven. Dit leidde tot verrassende ontdekkingen, gaande van een ongedwongen, plezierige witte ‘frizzante’ tot ‘un vino da meditazione’ (= een wijn om te mediteren). En de ontdekkingstocht naar nieuwe wijnhuizen is zeker nog niet afgelopen, steeds met de nadruk op kwaliteit en specificiteit. En met het doel deze ontdekkingen met de wijnliefhebber te kunnen delen en te laten meegenieten!”

Wijn verbouwen is zoals kunst

“Ik vergelijk wijn maken graag met kunst. Elke zondagsschilder kan een schilderij maken, toch is er maar één Michelangelo, Mantegna, Rubens, Jan van Eyck… Goede wijn zit niet alleen in het terroir maar ook in de vingers van de wijnbouwer. Met de beste verf maak je nog geen groots schilderij. Die getalenteerde wijnbouwers, die moet je uitzoeken. Met de jaren is er een wederzijdse (h)echte vertrouwensrelatie met de wijnboeren gegroeid evenals mijn bewondering voor al het werk die deze mensen leveren om ons van een heerlijk glas wijn te laten genieten.”

Een klantgerichte aanpak

“Tot op een zekere hoogte doe ik aan maatwerk: eerst en vooral luisteren naar de wensen van de klanten en op basis van deze gegevens, samen de aangepaste wijnen uitkiezen. Ik organiseer wijndegustaties en thema-avonden om juist dat persoonlijk contact te bevorderen en/of te onderhouden. Vandaar ook ga ik persoonlijk de bestelling aan huis leveren. En nadien hoor ik graag de feedback van de klanten. Even terloops: ik hou trouwens ook van Italiaanse auto’ s. Als de old timer rally Mille Miglia langskomt, gaat mijn hart sneller slaan.”

Breng je je wijnen dan rond in een vintage Alfa Romeo Quadrifoglio ?
“Nee, met een mooie, erg praktische blauwe Fiat 500 L, haha. Maar dromen kan geen kwaad.”

(lees verder onder de foto)

Heeft het Noorden de wind in de zeilen?
“Het klopt dat de klimaatverandering voor vele nieuwe problemen en uitdagingen zorgt voor de wijnbouwers. Ik herinner me dat de meeste Bardolino’ s rond de 12° alc draaiden. Nu zien we vollere wijnen. Bij Mosnel, de Franciacorta die ik invoer, was men vorig jaar al op 10 augustus de Chardonnay aan het oogsten…

“Mijn regelmatige bezoeken aan de wijnhuizen geven mij de kans op de hoogte te blijven van de nieuwste productietechnieken en – methodes.”

Zijn er nieuwigheden in het Noorden? Wijnen die de Belgische wijnliefhebber dringend moet ontdekken?

“Absoluut. In het Zuiden van het Gardameer is de Rosso Veronese in volle ontwikkeling. De wijngaarden bevinden zich rond de historische plaats Custoza, waar tal van veldslagen zijn geleverd. Een beetje het Waterloo van Italië. Vroeger was deze plaats bekend vanwege zijn Bianco de Custoza, maar nu treft men er eveneens mooie aromatische rode wijnen aan, een verbluffende blend van Merlot, Cabernet Sauvignon en Corvina.”

Je bent perfect tweetalig. We praten Nederlands, maar je leest La Libre Belgique. In Brussel zou men u een ‘zinneke’ noemen, we zitten hier echter in het centrum van Diest…
“Mijn ouders zijn Franstalig, dus ik heb thuis altijd Frans gehoord en gesproken, maar ik ben in het Nederlands naar school gegaan.”

Hoe heb je 2020 beleefd?
“Laat ons hout vasthouden, maar de mensen hebben de lokale handel fantastisch gesteund. Ik heb zelfs een paar nieuwe klanten gemaakt. Ik kijk vooral uit naar de heropening van de restaurants, dan kan ik eindelijk opnieuw thematische wijndegustatie–avonden organiseren rond de Specerijenroute (cfr. Venetië), kaas- en pizza- avonden of zelfs een historische Aan tafel met Jan Van Eyck avond. En zo zitten we weer bij de Kunst…

Website: lacantinaitaliana.be
Alle info en bestellingen: roseline.elens@skynet.be

Ander nieuws

Bekijk alle
chevron-down