fbpx

Wijn koelen in 30 seconden

23.08.2019

Het Amerikaanse Pronto Concepts stelt een revolutionaire karaf voor die je wijn in 30 seconden zou kunnen koelen. Promopraatje of waarheid?

Op warme dagen heb je zeker al meegemaakt dat je te laat merkt dat de wijn te warm staat. Toch wachten je gasten vol ongeduld op hun eerste heerlijke glas wijn. Wat te doen?

20 minuten tot een half uur de vrieskast in kan wel, maar je bruuskeert je wijn ermee. De aromatische expressie zal eronder lijden. De andere methode is een ijsemmer half vullen met ijs (als je dat bij de hand hebt) en half met water en er vervolgens strooi- of ander zout over kieperen. Zo krijg je koelwater met een negatieve temperatuur. We hebben die techniek al geprobeerd, maar je hebt op deze manier toch wel wat geduld nodig en er is altijd een probleem met ijsemmers: hals en schouders van de fles steken er bovenuit en je eerste 2 glazen wijn blijven dus te warm.

Vandaar dat een Amerikaanse speler uit San Francisco nu met een andere oplossing komt. Alexander Simone richtte Pronto Concepts op in 2016. Hij won een soort ‘uitvinderstrofee’ op tv (“Shark Tank”). Hij verfijnde sedertdien zijn vondst die bestaat in een soort karaf die wijn of andere dranken kan koelen in 30 seconden tijd. Sinds dit jaar kan de karaf effectief ook besteld worden.

Het object lijkt enigszins op een filterende waterkaraf maar dan met een display waarop je de temperatuur kan aflezen. De karaf heeft een dubbele inox-wand waarin een geheime vloeistof circuleert (de zgn Pronto Gel). Bedoeling is dat je de wijn er langs de ene kant ingiet en dat hij er 30 seconden later aan de andere zijde koud uitkomt. Het nadeel is dat je de karaf constant een plaats moet geven in je vrieskast.

De karaf is betaalbaar (ca €89) en kan in de vaatwasser gereinigd worden. In afwachting dat er een officiële verdeler voor België komt, blijven we toch met een paar vragen zitten. Is het ding wel duurzaam? Werkt het subtiel genoeg. Sommige wijnen moet je aan 15° schenken, andere aan 6°C. Hoe doe je dat?

Wie niet kan wachten en een online bestelling wil plaatsen, kan terecht op dit adres LINK. Laat ons gerust uw oordeel kennen…

En je kan ook het filmpje bekijken

https://youtube.com/watch?v=xsRa4jGIOMY%3Ffeature%3Doembed

Ander nieuws

Bekijk alle
chevron-down