fbpx

Oenologe Elsa Vigneron wint de eerste ‘Blend Masters’ wedstrijd.

Door Partner 

20.04.2023

Op 13 april waren 4 jonge oenologen, Elsa Vigneron, Marion Didierjean, Tom Estier en Tanguy Ledouble, geselecteerd voor de eerste editie van de Blend Masters mengwedstrijd. Blend Masters is een wedstrijd die is ontstaan op initiatief van de startup Winespace, Vignobles Bernard Magrez en de Concours Mondial van Brussel.

Het evenement vond plaats in La Grande Maison Bernard Magrez, voor een publiek van wijnprofessionals. Na een korte inleiding waarbij de hoofdlijnen van dit nieuwe evenement werden uitgelegd, kregen de kandidaten 25 minuten om de 8 geselecteerde cepagewijnen (Merlot, Arinarnoa (kruising van Tannat en Cabernet Sauvignon), Manseng noir, Petit Verdot, Mourvèdre, Cabernet franc, Malbec en Cabernet Sauvignon) blind te proeven en een blend voor te stellen die als rode Bordeaux 2050 door het leven zou kunnen gaan.

Alle wijnen waren afkomstig van een experimenteel wijngaardperceel met 84 druivenrassen dat op Château La Tour Carnet is aangeplant. Het wetenschappelijk centrum van Vignobles Bernard Magrez bestudeert de gevolgen van de opwarming van de aarde via het onderzoeksproject ‘La Tour Carnet 2050’.

Elsa (27 jaar, keldermeester bij Vignobles Chatelier in Arveyres), pakte de Blend Masters jury in met een blend van Merlot (40%), Malbec (40%) en Cabernet Franc (20%). Dit voorstel trok de aandacht van een jury bestaande uit 8 wijnpersonalia waaronder Mikael Laizet (Associate Enologist bij Laboratoire Rolland & Associés), Vincent Cruège (Directeur Opérations bij Vignobles Silvio Denz) en Stéphanie Marchand-Marion (Hoogleraat aan de Universiteit van Bordeaux).

De avond bood de aanwezige gasten ook de gelegenheid zelf te experimenteren met eigen blends. 4 "Bonus" wijnen (Mondeuse, Nielluccio, Marselan en Fer Servadou) die niet werden aangeboden tijdens de wedstrijd, konden door het publiek wel worden geproefd.

Ander nieuws

Bekijk alle
chevron-down