fbpx

De steile ambities van Wijndomein De Steinberg

Door Dirk Rodriguez 

23.11.2022

Wijndomein De Steinberg is ontstaan uit een geduldige zoektocht naar een geschikte bodem. En waar kan je dan beter starten dan op een berg?

“Bacchus houdt van de heuvels,” wisten de Romeinen al, want daar maak je de beste wijn. De percelen van Wijndomein de Steinberg liggen in het Noord-Limburgse Bree en Oudsbergen, en niet toevallig op een heuvelflank – je kan het ook een hellend vlak noemen – die is ontstaan door de natuurlijke breuklijn die vertrekt vanuit Aken en een verval geeft van zo’n 30 meter: de Steenberg, wat meteen de naam van het domein verklaart. En misschien ook de ‘steile’ ambities.

De unieke bodemstructuur maar de hele berg op zich al interessant voor de wijnbouw. Het wijndomein plantte zijn eerste percelen op oostelijke helling in 2016. Door de nabijheid van de Maas en de natuurlijk breuklijn beschikken Wijndomein De Steinberg over een zand-leem ondergrond die rijk is aan stenen. De minerale rijkdom van de bodem komt de wijnstokken en op die manier ook de expressie van het terroir ten goede.

De totale oppervlakte van de op dit ogenblik aangeplante wijngaarden bedraagt 25 hectare, waar het grootste gedeelte (22 hectare) in Oudsbergen is gelegen. De huidige productie is echter afkomstig van de eerste percelen.

Wijndomein De Steinberg dat geleid wordt door Ilse Swennen (foto onder) staat dus voor de tweede fase van zijn bestaan: het in productie brengen van hele wijngaard en de uitbouw van de nodige infrastructuur. Om alles in goede banen te leiden werd wijnmaker Maxim Geunis aangetrokken

Opvallend is de kwaliteit de eerste wijnen die het domein vrijgaf en die uitstekend werden beoordeeld door de jury van de Gids van de Belgische Wijnen. Aanraders voor de feesten (indien u ze nog kan vinden) zijn alvast de Cabernet Dorsa 2020, de Chardonnay Elegant 2021, de Chardonnay La Padrona 2020, de Pinot Gris Barrique en recent geproefd: de Pinot Noir 2020.

Ander nieuws

Bekijk alle
chevron-down