Wijngaardwoede in de woestijn van Chihuahua

Door Baudouin Havaux 

08.03.2021

Chihuahua, de grootste staat in het noorden van Mexico aan de grens met de Verenigde Staten, is bekend om zijn uitgestrekte dorre vlaktes en een sterk drankje genaamd Sotol (op basis van gelijknamige de plant en een resem kruiden). De verschillende microklimaten, bodems en hoogten zijn echter bevorderlijker dan vroeger gedacht voor de wijnbouw. De overheid investeert nu mee.

Zoals met al de Amerikaanse wijnregio’s, sproten de eerste wingerds voort uit de behoefte om de katholieke eredienst te vieren. In de 17e eeuw werden de gebieden die nu het noorden van Mexico en het zuiden van de Verenigde Staten vormen, massaal geëvangeliseerd door jezuïeten en franciscanen die er naarstig wijnstokken plantten. Meer recent, in 1935, bevorderde de Amerikaanse drooglegging de clandestiene productie van Sotol en Whisky, maar ook van Brandy. Als gevolg daarvan was er een explosie van aanplantingen van wijnstokken in Chihuahua, niet voor de wijn maar om de brandy-industrie te bevoorraden. Na de opheffing van het alcoholverbod in de VS zijn deze wijngaarden verdwenen. Pas in 2005 hebben enkele families, hoofdzakelijk van Italiaanse afkomst, zich toegelegd op de ontwikkeling van een wijnbouw naar het voorbeeld van andere Latijns-Amerikaanse landen zoals Chili of Argentinië.

800 tot 3.300 meter hoog
De oppervlakte van de staat Chihuahua bedraagt 25 miljoen hectare, bijna acht keer de grootte van België. De hoogte varieert tussen 800 en 3.300 meter. Het noorden, rond Ciudad Juarez, bestaat uit dorre woestijn en duinen, het centrum aan de voet van de Sierra Madre is een halfdroge en alluviale zone en het westen, een bergachtig, bebost gebied, gelegen op meer dan 1.600 meter boven de zeespiegel, is vochtiger. Dit laatste gebied trekt veel toeristen die de canyon van Barrancas del Cobre bezoeken, vier keer dieper dan de Grand Canyon van Colorado. Deskundigen hebben vastgesteld dat 60% van het grondgebied over agronomische kwaliteiten beschikt die bevorderlijk zijn voor de ontwikkeling van wijngaarden. De deelstaat Chihuahua heeft de bijzonderheid dat zij op haar grondgebied de vijf zones bezit die volgens de indeling van Winkler geschikt zijn voor de teelt van de Vitis Vinifera, zeg maar de Europese kwaliteitsdruif. De Winkler Index is een methode om wijnbouwgebieden in te delen op basis van hun specifieke klimaat. Deze techniek, die is ontwikkeld door de Universiteit van Davis in Californië, is gebaseerd op de som van de temperaturen (boven 10°C) tijdens de groeiperiode van de wijnstok. Op basis van deze temperaturen kan aan de hand van de schaal, die 5 verschillende klimatologische wijnbouwzones afbakent, de ontwikkelingscyclus van de plant en de rijpheid van de druif worden voorspeld.

De hete zomers contrasteren met de lange, koude winters. De jaarlijkse temperatuurextremen variëren van + 40°C in augustus tot – 20°C in januari. Het temperatuurverschil tussen dag en nacht bedraagt soms meer dan 18°C. Deze temperatuurextremen zijn gunstig voor de accumulatie van anthocyanen en tannines in de druivenschillen. De belangrijkste druivenrassen die men aantreft zijn Cabernet Sauvignon, Syrah, Tempranillo, Malbec, Chardonnay, Malvoisie en Gewürztraminer.

Wijnbouw betekent minder waterverbruik
Hoewel het wijnbouwareaal van Chihuahua voortdurend toeneemt, beslaat het slechts 360 hectare, waarvan 170 hectare in productie. Tot op heden hebben 37 ondernemers zich aan de wijnbouw gewaagd en brengen 10 wijnhuizen jaarlijks 500.000 flessen op de markt. De belangrijkste sectoren van de traditionele landbouwproductie zijn noten en appelen. Twee bijzonder water-intensieve teelten, die geconfronteerd worden met uitputting van de grondwaterlagen. Voor de teelt van wijnstokken, waarvoor druppelbevloeiing onontbeerlijk is, is slechts 50% van de behoefte van noten- of appelbomen nodig. Dit is ongetwijfeld een van de belangrijkste redenen voor de ontwikkeling van de wijnbouw in Chihuahua. Een ontwikkeling die in de komende jaren zou moeten versnellen. De meeste wijnbouwers zijn ook grote producenten van dopvruchten die aan het omschakelen zijn. HVerwacht wordt dat grote investeerders de komende jaren van wal steken met ambitieuze projecten van enkele honderden hectaren. In de komende tien jaar zou de staat Chihuahua, die nu slechts de vierde grootste wijnproductiezone van Mexico is, bijna 3.500 hectare moeten tellen en kunnen wedijveren met de 4.600 hectare van de staat Baja California. De wijnsector kan rekenen op de steun van de regering, die parallel hiermee het wijntoerisme wil ontwikkelen dat nu al vele bezoekers trekt dankzij de Chepe Expess, een 350 km lang treintraject dat toelaat de panorama’s te ontdekken langs de Barrancas del Cobre en de magische dorpen die bewoond worden door de Tarahumara.

Mexico Selection :
Elk jaar organiseert de Concours Mondial van Brussel de Mexico Selection, een wedstrijd die tot doel heeft de beste wijnen en spirits uit Mexico te identificeren en de consumenten wereldwijd een kwaliteitslabel aan te bieden. Het concept in Mexico bestaat erin “de weg van de wijnstok te volgen” door dezelfde historische route te volgen als die welke de Vitis vinifera op het nationale grondgebied heeft gevolgd. Na Guanajuato, Querétaro en Aguascalientes, hield de competitie eind februari halt in Chihuahua. Het prestige van de Mexicaanse wijnen en spirits, dat internationaal wordt erkend, blijft met de dag groeien.

Ontdek alle resultaten van de Mexico Selection via www.mexicoselection.com

Ander nieuws

Bekijk alle
chevron-down