fbpx

Frankrijk verliest zijn eerste plaats

Door Baudouin Havaux 

17.09.2024

Terwijl sommige wijnboeren nog steeds hun snoeischaar aan het scherpen zijn en de oogst in de Aude is begonnen, zijn de oogstvoorspellingen van het Franse Ministerie van Landbouw niet erg optimistisch. Frankrijk zou zijn status als grootste wijnproducent moeten verliezen ten gunste van Italië, dat de titel lange tijd in handen had en in 2023 aan Frankrijk had afgestaan. Frankrijk zou dit jaar zo'n 40 tot 43 miljoen hectoliter moeten produceren en valt dus terug met 10 à 15% vergeleken met het wijnjaar 2023.

De meerdere redenen voor deze aanzienlijke productiedaling kunnen allemaal worden verklaard door de verwoestende klimatologische omstandigheden waaronder vrijwel alle wijnbouwgebieden in Frankrijk te lijden gehad hebben.

De problemen kwamen vanaf het begin van de vegetatieve cyclus naar voren door de waarneming van het fenomeen coulure, dat resulteert in de val van bloemen en jonge vruchten, en door millerandage, wat resulteert in de ontwikkeling, op de trossen, van druiven van verschillende groottes. . Deze twee verschijnselen kunnen worden verklaard door de extreem vochtige lenteomstandigheden tijdens de bloei. Tijdens de zomer bleven de natte omstandigheden aanhouden, wat in heel Frankrijk uitbraken van meeldauw veroorzaakte. Valse meeldauw veroorzaakt door de ontwikkeling van schimmels wordt gekenmerkt door het verschijnen van donkergroene en grijze vlekken, die zich over het oppervlak van de bladeren verspreiden en ze uitdrogen. Met als gevolg drastische opbrengstverminderingen en de noodzaak van talrijke kostbare bespuitingen. Het zijn vooral de wijngaarden die werken volgens de voorschriften van de biologische landbouw die de hoogste prijs hebben betaald. Paradoxaal genoeg is Corsica de enige wijngaard die gespaard is gebleven van gezondheidsproblemen, omdat het te kampen had met droogte.

Merk op dat de Belgische wijnbouwers met dezelfde grillen van de natuur werden geconfronteerd.

Ander nieuws

Bekijk alle
chevron-down