Heuvelland, waar zelfs de druiven genieten van het uitzicht

Door B. Havaux - D. Rodriguez 

08.06.2022

De wijngaard van het Heuvelland is een aaneenschakeling van heuvelachtige en bucolische vergezichten. De regio ligt ingebed tussen Noordzee en het noorden van Frankrijk, maar ook het Waalse Gewest kan je haast aanraken. Bij helder weer zien we Roubaix liggen. Een paradijselijk hoekje, en ook één van de meest dynamische Belgische wijnregio's van het land, getuige de gulle (oeno)toeristische infrastructuur.

In het begin van de jaren negentig besloot de provincie West-Vlaanderen de traditionele landbouw om te vormen tot meer groene en bosrijke gebieden voor vrijetijdsbesteding. De zacht glooiende hellingen van de Kemmelberg, de Rodeberg en andere heuvels zijn de bakermat van een wijncultuur die profiteert van de zondere bodemgesteldheid en het klimaat van het Heuvelland. De wijnen, die sinds 2005 het hoogste Europese kwaliteitslabel “Beschermde Oorsprongsbenaming (B.O.B.) dragen, staan bekend om hun sterke aromatisch karakter, rijke en diepe smaken en hoge mineraliteit.

Een van de kenmerken van de streek is het koude klimaat, wat resulteert in wijnen met een laag alcoholgehalte, vaak rond 11,5°. De bodem is arm, zanderig of kleiïg met een hoog gehalte aan ijzerzandsteen. De ijzerhoudende laag aan de oppervlakte heeft het voordeel dat de warmte van de zon die overdag is opgeslagen, ’s avonds vrijkomt. De Westhoek telt momenteel een veertigtal producenten op bijna 60 hectare plantages. Jaarlijks worden 250.000 flessen geproduceerd onder de BOB “Heuvelland”.

Domeinen die uw bezoek verwachten

Wijndomein Monteberg. 
Ward en Katrien Six bezitten in Dranouter 10 ha. wijngaarden en hebben onlangs nog eens 2 ha. bijgekocht. Dit is een grote wijngaard voor de regio en vereist mechanisch oogsten. Er zijn 4 traditionele rassen: Pinot noir, Pinot gris, Chardonnay en Auxerrois en 7 interspecifieke: Müller-Thurgau, Kerner, Dornfelder, Siegerrebe, Regent, Solaris en Rondo. Naast de gloednieuwe kelder is de winkel de hele week open, behalve op zondag.

Wijndomein Entre-Deux-Monts.
Het wijn domein van Martin Bacquaert in Westouter is het grootste met zijn 20 hectare. Het is gelegen, zoals de naam het zegt, op de prachtige glooiende hellingen van de Rodeberg en de Zwarte Berg. De ontvangstruimte met zijn royale bar en terras kijkt uit over de wijngaarden en de vallei. In de zomer nodigen grote tafels de bezoekers uit om te genieten van een picknick in de wijngaard. We proefden er een frisse en florale Pinot Blanc 2020.

d’Hellekapelle
Michel Dehem in Loker kan rekenen op een ultramoderne wijnmakerij om de druiven van zijn 9.000 wijnstokken Chardonnay en Pinot noir te vinifiëren. De twee hectare grote wijngaard strekt zich uit onder de wijnmakerij. De degustatieruimte op het dakterras biedt uitzicht op de wijngaard en de vallei van de Douve. Pinot noir 2020, nog een beetje gesloten, heeft een neus die “pinoteert”. Een tamelijk ronde en vette txtuur, nog gemarkeerd door hout. Een wijn voor de gastronomie.

Vignoble Koudekot
Peter Dael bewerkt één hectare in Dranouter met drie vroeg rijpende druivenrassen (een noodzaak volgens hem voor een goede rijping in een noordelijk klimaat): Regent, Blauwer Zweigelt en Frühburgunder. We proefden een interessante Blanc de Bleu 2020, een witte wijn gemaakt van de Oostenrijkse blauwe Zweilgelt-druif. Een zilte wijn met een open karakter, gekenmerkt door een interessante zuurgraad.

 La Cense de l’Alouette
Jan en Lieve Staelens-Haezebrouck plantten in 2018 hun eerste hectare wijnstokken in Nieuwkerke, 140 meter boven zeeniveau op de kam van een zandheuvel met een ijzerzandsteen in de bodem. Een ietwat winderig vogelnest van waaruit men bij helder de stad Rijsel kan zien. Tests met 6 verschillende druivenrassen waren dermate bevrdigend dat de familie Staelens heeft besloten de aanplant uit te breiden tot een ronduit ambitieus project. Bij ons bezoek proefden we de pinot noir, cuvée Léon 2020, met tonen van granaatappel, varens, griottekers, maraschino en een vleugje kaneel. Eindeloos lang in de mond.

Wijndomein Ravenstein
Dit jaar draaien Dirk en Patricia Talpe-Lenoir een bladzijde om: ze switchten volledig van bloemkwekerij naar wijndomein dat ze in 2017 opstartten met de aanplant van 2,5 ha in Wervik. Ze doen aan duurzame wijnbouw, maaien tussen de rijen en legden gemengde heggen aan de biodiversiteit te bevorderen. De oude boerenschuur is omgebouwd tot cuverie en eigentijds proeflokaal. De Blanc de Blanc extra-brut 18 maanden gerijpt op de lies, wist ons erg te charmeren.

 Louis Van ’t Hooghof
Een kleine wijngaard van 1,4 ha. aangeplant op de Kemmelberg door een Champagneboer, helemaal zoals in de Champagne, met een hoge plantdichtheid van 9.000 stokken/ha. De oogst van 2019, die 36 maanden sur lattes rijpte alvorens te worden gedorgeerd, is nu beschikbaar op de markt. Een opmerkelijke reussite: gul, met hints van brioche, met heel de finesse die we toedichten aan echte champagne.

Andere te bezoeken wijngaarden: Domein Vidaigne in Westouter, Domein Reyngaard in Dranouter, Domein Klein Rijselhoek in Loker, Domein Neuve-Église in Nieuwkerke, Domeine De Vallei in Westouter, Domein ’t Zwaluwnest in De Klijte, Domein de la Bicoque in Komen, Den Nachtegael in Zonnebeke en Heerlyckheyt Roonen Bergh in Westouter. Meer info : klik hier

Vintje
Elk jaar, tijdens de oogstperiode, van september tot oktober, wordt de marc, de restproducten van de wijnbereiding, van verschillende domeinen uit de streek verzameld, geblend en gedistilleerd in de distillerie de Biercée in Thuin. Het distillaat wordt dan teruggestuurd naar Heuvelland om gedurende minstens 16 maanden in eiken vaten te rijpen alvorens te worden gebotteld. Deze spirit, die erkend is als West-Vlaams streekproduct, wordt “Vintje” genoemd.

Opendeurdagen van de wijnbouwers
Op 2 en 3 juli 2022 van 10.30 tot 18.00 uur kan u de wijnhuizen bezoeken en proeft u de wijnen van het Heuvelland. Het concept is eenvoudig: je betaalt 5 € voor een glas proeverij inbegrepen en vervolgens kun je met hetzelfde glas voor 1 € een proeverij meemaken bij alle andere wijnbouwers. Dit gaat gepaard met tal van initiatieven en wandelingen. Info: www.vintageheuvelland.be

Wijnfeest
Op 15 augustus, in de tuinen van kasteel De Warande in Kemmel, nodigen de wijnbouwers van het Heuvelland, samen met producenten van andere streekspecialiteiten, u uit om hun wijnen te proeven in een gezellige en feestelijke sfeer. Info : www.tourismeheuvelland.be

Ander nieuws

Bekijk alle
chevron-down