fbpx

Krayenberg, eerste wijngaard in de Brusselse periferie

Door Dirk Rodriguez 

23.11.2022

Domaine Krayenberg in Beersel wordt de eerste wijngaard in de Brusselse periferie, op een boogscheut van Ukkel en Anderlecht.

Laurent Demarque en zijn vrouw Ingrid plantten er in 2019 drie percelen aan, samen goed voor bijna 1,5 hectare wingerd met zicht op de Zennevallei. De gronden waren eigendom van Ingrids familie. In België zijn er weinig wijngaarden die zich kunnen beroemen op een hellingsgraad van 10% en meer. De wijngaard ligt in een sector met enkele steile heuvels die angst inboezemen in wielerkringen: Alsemberg, Bruineput… En ja, het klopt dat deze streek vooral bekend is voor zijn geuze: Oud Beersel, Hanssens, 3 Fonteinen, Lambiekfabriek, noem maar op.

Laurent (foto onder) begon te dromen van een wijnavontuur toen hij van ‘zijn’ heuvel naar beneden wandelde en de overeenkomsten zag tussen de pas aangeplante rijen van een jonge boomgaard en beelden van wijngaarden die hij had gezien. De wijnmicrobe ging onder zijn huid zitten en liet hem niet meer los. Hij begon zich grondig te informeren over andere, bestaande wijngaarden in België.

Nu, bijna vier jaar verder, is de wijngaard een feit. Alle druivenrassen die hij liet aanplanten zijn van het resistente type: Johanniter, Bronner, Souvignier gris en Muscaris. De aromatische Muscaris wil hij reserveren voor de stille wijn terwijl de andere soorten de mousserende wijn van het huis zullen tooien. Momenteel worden de gebouwen nog klaargestoomd voor hun toekomstige bestemming van wijnmakerij, wat betekent dat er de eerste jaren extern moet gevinifieerd worden. Dat zal gebeuren bij Domaine du Chapitre.

De eerste oogst (2021) viel lelijk tegen zoals op vele plaatsen in België. Laurent besloot om geen wijn te commercialiseren. De nieuwste oogst (foto) was echter een voltreffer. Er wordt gerekend op 2800 liter mousserende wijn. De eerste cuvée moet klaar zijn tegen de feesten van 2023.

Intussen konden we wel een eerste experimentele cuvée (Extra Brut 2021) proeven, en die is zonder meer erg beloftevol: zuiver met heldere zuren en een fijne structuur… Wordt vervolgd.

Ander nieuws

Bekijk alle
chevron-down