Masia Cabellut: Belgisch-Deens wijnpaleis opent de deuren langs pelgrimsweg in Penedés

25.01.2022

Een eeuwenoud wijndomein renoveren doe je niet in een handomdraai. De initiële Deense investeerder had nooit gedacht dat er zoveel kwam bij kijken. Gelukkig vond hij nieuwe inspiratie en steun dankzij een partnership met de Belgische familie van Buitenen. En het voorbije weekend kon men, na 9 jaar van werkzaamheden, feestelijk de deuren openen.

Maar er kropen inderdaad meer tijd en middelen in de renovatie van de wijngaarden dan gedacht. En toen diende het statige landhuis nog opgeknapt. Dit is het punt waarop de familie Van Buitenen in beeld komt. Masia Cabellut was precies het soort wijndomein waarin Nico van Buitenen wilde investeren: authenticiteit en een uniek terroir in één. We schrijven 2018.

De percelen liggen op het eind van een kleine vallei die zich uitstrekt van oost naar west, met net voor de Masia een zuidelijk georiënteerde bocht. Opvallend zijn de eeuwenoude terrassen waarop de percelen rusten. Ze worden omzoomd door muren van leem en kalksteen. Door de gevarieerde oriëntatie en de samenstelling van de bodem voelen meerdere druivenrassen zich hier thuis. Garnatxa, Cabernet Sauvignon en Malvasia op de zuidelijk georiënteerde flank met zijn arme grond, merlot in het midden waar de bodem rijker is aan klei en de overige witte druivenrassen op de westelijk georiënteerde terrassen met minder ochtendzon: Xarel-lo, Parellada, Chardonnay en Sauvignon blanc.

Het uitzicht is adembenemend. Een hele vallei zonder pottenkijkers en dat op een klein uurtje rijden van Barcelona en 10 boogscheuten van de Middellandse Zee. De eeuwenoude terrassen beklemtonen een soort van reusachtig, natuurlijk amfitheater met in het midden de wijngaarden. De omgeving is ruw en wild met enkel naald-, amandel- en olijfbomen. Des te verrassender dat de wijnen zo aimabel en geraffineerd van karakter zijn.

(lees verder onder de foto)

Wat u op Masia Cabellut voorlopig niet vindt is een bodega. De wijnen zelf worden niet ter plaatse gevinifieerd, maar bij een naburige, biologisch gecertificeerde bodega. Dat laatste was nodig om een biologische certificatie te voltooien voor de eigen wijn, wat sinds 2021 het geval is. Dat Masia Cabellut een enorme potentie heeft, is nu al duidelijk. De witte wijnen zijn erg zuiver met een mooie verticale typering: ondanks de lichte houtlagering kan men de druivenrassen er zo uit halen: Xarel-lo, Macabeu, Chardonnay, Sauvignon blanc. De rode wijnen op basis van Garnatxa, Cabernet Sauvignon en Merlot zijn expressief en elegant en verhullen hun kracht en alcoholgehalte onder een mooi deken van structuur. De verwonderlijk strakke rosé is een even zeldzame als geslaagde blend van Garnatxa en Merlot. Met de Cava ‘Nansella’ worden de ambities niet onder stoelen of banken geschoven: een Brut Nature die 15 maand sur lattes rustte en zijn voet mag zetten naast bekende reserva’s.

De Masia zelf heeft intussen de deuren geopend en het resultaat kan alleen maar omschreven worden als verbluffend, een verborgen parel tussen 4 witte muren (in feite iets meer dan vier muren). Voor de luxueuze afwerking is er een goede verklaring. De Masia heeft als bestemming huwelijken (die lokaal traditioneel drie dagen lang duren) en bedrijfsseminaries.

(lees verder onder de foto’s)

Nico van Buitenen die voor het dagelijkse beheer en de marketing kan rekenen op zijn dochters Anse en Ella en voor het wijngaardbeheer en de vinificatie op oenologe Anna Baques, heeft nog twee belangrijke punten op de drukke agenda. Voor de zomer wil de Masia een degustatieruimte openen voor wijnliefhebbers en passanten in een verderop gelegen huisje in natuursteen. Tenslotte wacht nog het orgelpunt: de bouw van een eigen bodega met kelders en vinificatieruimte. Afspraak hiervoor hopelijk in de nabije toekomst, maar dat zal mee afhangen van de Spaanse administratieve molen…

Foto’s onder:
1. Nico van Buitenen en oenologe Anna
2. Het degustatiehuisje in natuursteen

Meer info: www.masiacabellut.com
Contact: anse@masiacabellut.com

Ander nieuws

Bekijk alle
chevron-down