Mouton-Cadet maakt bio voor jonge liefhebbers
29.02.2024
Een van de meest succesvolle initiatieven die ooit het daglicht zagen in Bordeaux, Mouton-Cadet, heeft een nieuwe positionering bedacht voor zichzelf. Het wil een jonger en milieubewuster imago uitdragen naar de jeugd, zonder zijn principes te verloochenen. Tegelijk wordt het merk nog veelzijdiger.
En een van die principes is om een uithangbord en ambassadeur te blijven voor de kwaliteit van Bordeaux. Dat gebeurt om te beginnen in het veld, waar perceelselecties en vaste contracten met wijnboeren die assistentie krijgen van de oenologen van Mouton onder leiding van technisch directeur Jérôme Aguirre (foto boven) de basis vormen van kwalitatieve grondstof: goede druiven. Tegelijk neemt het huis nooit meer dan 50% af bij een producent zodat hij gemotiveerd blijft.
Het is ook verrassend dat Mouton-Cadet, zoals we op Wine Paris konden zien, uitpakt met het ‘Fair-for-Life’ label waarvan we dachten dat het thuishoorde in landen als Zuid-Afrika en Chili. Het geeft behalve een ecologische insteek ook aan dat er een correcte prijs wordt gevraagd aan de consument en dat er rekening wordt gehouden met sociale principes zoals een minimum verloning voor alle betrokkenen. Voor een Bordelese wijn kan dat laatste vreemd klinken maar men mag niet vergeten dat heel wat wijnboeren in Bordeaux tegenwoordig zwarte sneeuw zien.
Dan moeten we het nog hebben over de nieuwe Bio-reeks van Mouton-Cadet. Die omvat een witte, een rosé en een rode wijn. Alle AB gecertificeerd. Daarbij dragen wit en rosé de naam van de kinderen, Mathilde en Nathan, op een frivool label met aquareltekening. De wijnen kregen geen houtopvoeding en dat zorgt met name bij de rode wijn voor een fruitige en sappige expressie met een opvallende frisheid. Verklaring: de wijn werd enkel bij botteling gesulfiteerd en onderging een relatief korte maceratie.
Mouton-Cadet 'classique': 2022 geproefd
We proefden, gebruik makend van de gelegenheid, ook de klassieke rode 2022 en kunnen de liefhebbers melden dat het een voltreffer is met veel karakter en dus een prima vertegenwoordiger van het voortreffelijke oogstjaar. Er staat wel 14,5% alc. op het achteretiket.
Voor de critici van Bordeaux kunnen we melden dat het opvallend goed gaat met het merk Mouton-Cadet in België. Het label profiteert van zijn veelzijdigheid met ook een Réserve-gamma dat de grote appellaties van Bordeaux, zoals Graves, Pauillac en Saint-Emilion in het zonnetje zet.
In het licht van de problemen die Bordeaux kent, merkte Vino’s Wijnpersoonlijkheid van het Jaar, Mark Schiettekat, in december ll. trouwens op dat indien er meer initiatieven zouden geweest zijn zoals Mouton-Cadet, waarbij grote châteaux, in casu Mouton-Rothschild, iets hadden gecreëerd dat de hele regio ten goede komt, er vandaag nauwelijks problemen zouden zijn in Bordeaux.
Voor meer info over Mouton-Cadet bij verdeler Le Palais du Vin, klik hier
Om het interview met Mark Schiettekat te lezen, klik hier
foto bovenaan: oenoloog Jerôme Aguirre ©Mouton-Cadet