fbpx

De vier druivenrassen die straks misschien in uw kot groeien

Door Dirk Rodriguez 

08.04.2020

Wat zijn de sterke punten van de druivenrassen die Vino achter de hand houdt: Cabernet Cortis, Muscaris, Muscat Bleu en Phoenix?

Bij de partij druivenrassen die Vino ontving bevonden zich twee witte hybride rassen en twee blauwe. Elk van hen heeft zijn eigenschappen en favoriete terroir. We verduidelijken even:

De witte rassen

Muscaris

Deze druif is een kruising (Duitsland, 1987) van muscat à petits grains (vitis vinisfera) en Solaris (hybride). Ze is productief, is ook een stevige groeier, heeft compacte trossen met een geel-groene schijn.
Ze is redelijk resistent tegen valse meeldauw en oïdium, maar men raadt toch aan om elk jaar twee behandelingen door te voeren met (bvb.) Bordelese pap: bij het begin van de bloei en bij het einde van de bloei/begin van de vruchtzetting.

De wijn: licht aromatisch, hints van citrus en tuinkruiden, rokerige toetsen, goede zuurgraad.

Muscaris bij Belgische wijnbouwers:
Wijndomein Hoogstraten heeft een wijn op basis van Muscaris en Hugo Bernar, leverancier van de wijnstokken is ook fan, want hij gebruikt hem voor zijn Hageling Bio.

Phoenix
Dit witte ras is een kruising (Duitsland, 1964) tussen de Bacchus (vitis vinisfera) en de Villard blanc. Geniet ook populariteit als tafeldruif omdat hij een dunne schil heeft. De druiven hebben een conische, vrij ronde vorm. De kleur varieert van groengeel tot goudgeel.
Gedijt het best op vrij droge gronden, dus minder geschikt voor vette kleigrond. Productief tot zelfs vigoureus. Goede winterhardheid en hoge resistentie tegen meeldauw en oïdium.

Iets minder resistent tegen grijsrot. Dat betekent dat men vooral tegen de oogstperiode aan moet opletten voor vochtige perioden. Felle regenbuien in september kunnen de bessen (vanwege de dunne schil) doen barsten. Vochtige perioden met weinig wind veroorzaken grijsrot (alias grijze schimmel). Behandelen gebeurt doorgaans met Bordelse pap of een sulfietoplossing (spuitzwavel). Men kan ook preventief te werk gaan door de bladeren rond de trossen weg te snoeien vanaf september en eventueel een deel van de trossen zelf weg te snijden (al doet dit pijn in het wijnbouwershart).

De wijn: komt in de buurt van de Muscaris, met eveneens een aromatische neus die wat aan muskaat doet denken, een goede structuur en zuurgraad. Vaak gebruikt voor zachte schuimwijn.

Phoenix bij Belgische wijnbouwers:
Domaine Vidaigne produceert een Phoenix en de ‘Feniks’, de wijn uit Thuis van de VRT, waarvan de naam allicht geïnspireerd is op deze druif, zal weldra via de supermarkten verkocht worden.

De blauwe rassen

Cabernet Cortis
Kruising van het meest succesvolle druivenras ter wereld, de Cabernet-Sauvignon met de Solaris (Duitsland 1982). Ronde druiven, medium-grote trossen, mooie donker getinte bessen. Vroege bloei, gemiddeld productief. Winterhard en vrij resistent voor meeldauw en grijsrot, minder bestand tegen oïdium. Net als bij de Muscaris wordt aangeraden tweemaal per jaar te behandelen met Bordelese pap: bij het begin van de bloei en bij het einde van de bloei/begin van de vruchtzetting. De druiven rijpen doorgaans vrij snel, eind september / begin oktober kan er geoogst worden.

De wijn: geconcentreerde tint, aroma’s van zwart fruit, goede structuur met stevige tannine en goede fenolische rijkdom en een relatief lage zuurgraad.

Cabernet Cortis bij Belgische wijnbouwers:
Vin de Liège, de wijncoöperatieve uit het Luikse die biologische wijn maakt, heeft sterk ingezet op Cabernet Cortis.

Muscat Bleu
Deze druif is een kruising (Zwitserland, jaren 1930) van Garnier (hybride op basis van Sylvaner x Villard noir) en Perle noir (eveneens hybride). De druivelaar produceert grote druiven, in niet erg compacte trossen, met bessen die kort elipsvormig zijn. Bijna zwarte tint.
De druif is redelijk resistent tegen valse meeldauw en oïdium. En zelfs tegen grijsrot. Houdt ook van rijke bodems: kleigrond is dus niet uit den boze.

De wijn: het merkwaardige is dat het sap niet kleurloos is zoals bij de meeste blauwe rassen, maar eerder lichtpaars tot blauw. Vandaar dat men er wel eens rosé van maakt. De smaak heeft een toets van muskaat wanneer de druif niet perfect rijp geplukt worden. Ook populair als tafeldruif.

Muscat Bleu bij Belgische wijnbouwers:
Hoenshof, van Jeroen en Ghislain Houben (zie ook foto) maakt een rosé schuimwijn van Muscat Bleu.

Lees ook hoe u 1 tot 5 druivenstokken kan winnen met DM.Vino -> artikel

Foto hieronder: Bordelese pap die verdund in water kan verstoven worden. Beschikbaar in de meeste tuincentra. Bordelese pap en spuitzwavel zijn bestrijdingsmiddelen die zelfs toegestaan zijn in de gecertificeerde biologische wijnbouw.

Ander nieuws

Bekijk alle
chevron-down