Beleggen in topwijn is weer in, maar hoe begin je er aan?
27.02.2023
Meerdere kranten publiceerden recent artikels over wijnbeleggingen. Verleidelijk als je wijnliefhebber bent en wat spaarcenten opzij hebt, maar blijkbaar zijn er flink wat addertjes onder het gras. Waat let je best op?
De veilingsites en -huizen bakken zoete broodjes dezer dagen. Nochtans zijn dit onzekere tijden. Of misschien moeten we zeggen: net omdát het onzekere tijden zijn.
Aan deze ene zijde heb je de arme boeren in Bordeaux die niet meer weten van welk hout pijlen snijden. Aan de andere zijde van het spectrum heb je de superpremium-wijnen die gekocht worden als belegging en enkel gedronken worden wanneer men een gezelschap wil imponeren… ook al komen ze uit Bordeaux.
De vaststelling is onomstotelijk: de prijzen van de topwijnen zijn de laatste tijd duchtig gestegen op veilingen. Daar zijn meerdere verklaringen voor. Topwijnen vormen om te beginnen een relatief stabiele belegging en bescherming tegen de inflatie. Tegelijk zitten gewone beleggers op een berg cash omdat ze door de stijgende intresten momenteel geen zin hebben om te beleggen in aandelen of obligaties. Dus wijn.
Indien u wijn wil kopen als belegging moet u weten dat er zijn twee manieren om aan topwijn te raken tegen een billijke prijs. Eén: door “primeur” aankopen, waarbij u dit jaar koopt en betaalt, maar de wijn ten vroegste pas over anderhalf jaar ontvangt. Tweede mogelijkheid: een bod doen op een veiling.
Er zijn evenwel enkele addertjes onder het gras waar we hier graag nog even willen op wijzen.
1) Koop geen onbekende wijnen.
Wijn is paradoxaal genoeg een weinig “liquide” belegging, dat wil zeggen: de secundaire markt waarop je kan doorverkopen, is beperkt. Enkel de top-500 van de bekendste wijnen vindt vlot een afnemer. Om die lijst te vinden, kan je de Liv-index raadplegen (www.liv-ex.com). Concreet betekent dit: beperk je tot echte topwijnen uit bekende appellaties met een aankoopprijs van >50 euro per fles. Met bekende appellaties bedoelen we Pomerol, Pauillac, Margaux, Saint-Emilion maar dan enkel de Premier Grand Cru Classé’s, Napa Valley en verder Supertuscans en bekende Barolo’s en Barbaresco’s. Beperk je in Spanje enkel tot grote Ribera del Duero’s en Rioja’s. Australië gaat niet veel verder dan de duurste referenties van Penfold’s en Henscke. Californische wijnen, ok, maar die zijn zeldzaam bij ons. Bourgogne: de grote namen en verder vooral de premier en grand cru’s. Bij de versterkte wijnen is er een verhoogde interesse voor de beste producenten van Porto (Vintage) en erg oude Madeira’s.
2) Koop via betrouwbare veilinghuizen
’s Werelds grootste huizen kent u wel: Christie’s en Sotheby’s. Maar ook het Antwerpse huis Sylvies heeft een degelijke reputatie opgebouwd voor wijn. Weet echter dat u bovenop de veilingprijs bijna 44% extra betaalt, met name 19% commissie voor het veilinghuis en daarbovenop nog eens 21% BTW.
In België heeft Belgium Wine Watchers zich toegelegd op het opkopen van oude wijnkelders. Op die manier komen zij ook tot een permanent aanbod van oudere wijnen. Let ook hier op: op de vermelde prijzen wordt geen bijkomende commissie geheven maar wel 21% BTW.
3) Zorg dat je de wijnen nadien goed bewaart
Natuurlijk heeft het kopen van exclusieve wijnen geen zin als je ze niet ordentelijk kan bewaren. Hoe bewaar je topwijn? Drie mogelijkheden 1) een natuurlijke ondergrondse geurvrije kelder, 2) in een professionele wijnkast met temperatuur- en vochtigheidscontrole, zonder lichtinval of 3) een externe professionele wijnopslagplaats, waarvoor je weliswaar huurgeld betaalt.
Hoe kan u zich nu vergewissen van een redelijke aankoopprijs?
Een vaak toegepaste truc is nagaan op de gratis website wine-searcher.com wat de gangbare veilingprijs is en daar vervolgens 40% van af te trekken, want dat is de BTW en commissie die u zal bijbetalen wanneer u via een veiling een bod binnen haalt.
Natuurlijk loont het vaak de moeite. Topwijnen die in 10 jaar tijd verdubbelen van prijs zijn eerder regel dan uitzondering. Dat geldt nog meer wanneer het om een zeldzame wijn gaat of een wijn van een overleden wijnmaker, waarvan de productie beperkt is: we denken dan aan Bourgognes en -dit is een relatief nieuw fenomeen- millésimés van de Champagnestreek.