fbpx

Alcoholvrij vs. Alcoholarm: zit er zelfs alcohol in ons fruit?

Door Dirk Rodriguez 

20.11.2024

Velen die op zoek zijn naar wijn en bier zonder alcohol storen zich aan de verwarring tussen alcoholarm en alcoholvrij. Bovendien zien ze dat er zelfs in alcoholvrije producten toch nog iets na de komma staat. Dat is inderdaad zo. Maar de echte vraag is, hoe relevant dat is als je ziet hoeveel alcohol alledaagse voedingsproducten bevatten, zonder dat we er zelfs bij stilstaan. 

Om het nog wat ingewikkelder te maken: de terminologie verschilt ook nog eens naargelang het land. In Nederland is alcoholarme wijn een drank met <1,2% alcohol. In België is er slechts 1 categorie, dat is een drank met <0,5% alcohol en dat heet dan ‘alcoholvrij’. Tussen 0,5 en 1,2% alc noemen we het ‘laag in alcohol’. In Frankrijk is er ook slechts één categorie maar dat is de categorie <1,2% alc en dat heet dan meteen ‘sans alcohol’. 

Dat lijkt allemaal ondoorzichtig. Vandaar dat heel wat producten zonder meer 0,0% vermelden, dat is tenminste duidelijk. Tegelijk is dat ook erg ambitieus, want laat ons even kijken naar onderstaande lijst van rijp fruit, fruitsap of zelfs… brood waar geen alcoholvermelding op staat zodat we ervan uitgaan dat er geen alcohol in zit: 

 • Druivensap: tussen 0,29 en 0,86% alcohol 

• Appelsap: tussen 0,06 en 0,66% alcohol 

• Sinaasappelsap: tussen 0,16 en 0,73% alcohol 

• Granenbrood: ± 0,29% alcohol 

• Rijpe banaan: 0,02% 

• Erg rijpe banaan: 0,04% 

• Rijpe peer: 0,04%  

Overrijp en rottend fruit worden vermeden door de meeste dieren, precies vanwege de alcohol die ze niet kunnen afbreken, want zoals bekend kunnen alleen de mens en enkele primaten dat. 

Ander nieuws

Bekijk alle
chevron-down