fbpx

Waarom geen pairing tussen habano’s en roséwijn?

Door Baudouin Havaux 

25.06.2024

De combinatie van roséwijn en habano’s lijkt misschien niet voor de hand te liggen. En toch is het een experiment dat werd uitgevoerd met twee medaillewinnende roséwijnen. Dat gebeurde op de laatste rosésessie van het Concours Mondial de Bruxelles.

En het gebeurde op een overtuigende manier. Uiteraard is er een addertje onder het gras. Er werden geen delicate rosé-de-pischine gekozen, maar twee roséwijnen die op eikenhouten vaten rijpten. Roséwijnen rijpen op hout is een beetje lopen op een dun touw: enerzijds moet je frisheid, subtiliteit, florale en fruitige tonen zien te bewaren terwijl het hout anderzijds structuur, tannine, geroosterde hints en kruidige toetsen zal toevoegen aan de wijn. De hele kunst is om deze twee elementen samen te brengen. Aan de ene kant vullen de 'warme' noten van de habano en de aroma's van de vatrijping elkaar aan, terwijl aan de andere kant het contrast van de frisse, fruitige smaken en de rondeur van de roséwijnen de kracht en peperigheid van de module enigszins compenseren.

Salgüero Rosado 2019, Real Sito de Ventosilla, Ribera del Duero, Spanje

De wijn rijpte 27 maanden op eikenhout en heeft een diepe kleur met reflecties van uienschil en zalm. De neus ademt cederhout, peper, nootmuskaat, vanille, kaneel en gedroogd fruit, gecombineerd met een sublieme frisheid. De afdronk is intens en aanhoudend.

CMB: Gouden Medaille 2024

Druivensoorten: Tempranillo 47%, Merlot 47%, Albillo 6%.

Alcoholpercentage: 15%.

Restsuiker: 1,1%.

Prijs: +/- €10

Sinfo Fermentado en Barrica Rosado, 2022, Cigales, Spanje

De druiven komen van een perceel van meer dan 60 jaar oud op 790 meter hoogte. De wijn rijpt 5 maanden op vat op droesem en heeft de frisheid en finesse van een rosé, maar geeft daarna de sensatie van het drinken van een elegante rode wijn.

Grand Gold Medal CMB 2024

Druivensoorten: Tempranillo 80%, Verdejo 10%, Albillo 10%.

Alcoholpercentage: 13

Restsuiker: 2,1 gr.

Prijs: +/- €15

VF 44S uit het assortiment Vega Fina 1998,

Om bij deze roséwijn te passen, hebben we een 'mini' module geselecteerd die is ontworpen voor de tijd die nodig is om van een glas rosé te genieten, dat wil zeggen ongeveer twintig minuten. Hij meet 10 cm en heeft een cepo van 44. Deze middelsterke Vega Fina uit Nicaragua, met de hand gerold met bladeren die minstens 3 jaar oud zijn, wordt gekenmerkt door houtachtige en toasty aroma's en smaken die rijk zijn aan kruiden en gedroogd fruit zoals walnoten. Deze module is onlangs toegevoegd aan het topassortiment ‘1998’ van Vega Fina. Het nieuwe formaat VF 44S werd tegelijk

gelanceerd met de veel langere en dunnere VF 42L, die 18,7 cm meet en een cepo van 42 heeft, en zijn 'grote broer', de veel vollere VF 56, die een imposante cepo van 56 en een cepo van 12,7 cm heeft.

Prijs: € 7,5

Ander nieuws

Bekijk alle
chevron-down