Antoine Lehebel: "Doe mij maar Melon"
10.08.2023
De meeste mensen noemen de druif simpelweg 'Muscadet', maar de echte naam van de druif zelf is Melon of Melon de Bourgogne. Waarom zit 'Bourgogne' vervat in de naam terwijl de druif haast enkel nog in de Loire, en meer bepaald de Pays Nantais te vinden is?
"Wel, de reden is dat een zekere koning Filips II, tevens Graaf van Bourgogne enkele eeuwen geleden in zijn weledelgeboren onwetendheid besliste dat dit een minderwaardige druif was..." Aan het woord is Antoine Lehebel, gewezen Beste Sommelier van België, 10de sommelier van de Wereld op de Concours 2019 te Antwerpen, voormalige sommelier bij La Villa Lorraine en Bon Bon en tegenwoordig ambassadeur voor o.m. Riedel bij Le Wine.
Over welke soort druif hebben we het?
Antoine Lehebel: "Het gaat om een niet-aromatische druif die vigoureus is, dat wil zeggen dat ze hoge opbrengsten geeft als de mens niet tussenbeide komt. Er wordt vaak een beetje neerbuigend over gedaan. Zelfs in de Loire durft men de druif al eens 'Petit Bourgogne' noemen. Alsof de Chardonnay de 'Grand Bourgogne' zou zijn. Petit zou ook kunnen slaan op het feit dat de druif kleine bessen heeft. Het is niet toevallig dat je ze dicht bij de Atlantische Oceaan vindt, want ze heeft baat bij een gematigde temperatuur en bij de zilte invloed van de zee."
Wat trekt je aan de druif en in de wijn?
Antoine Lehebel: "De misvatting dat een Melon de Bourgogne altijd snel te drinken, simpele, gemakkelijke wijntjes oplevert die het moeten hebben van hun frisheid en hun zuren. In feite vind je almaar meer voorbeelden van wijnen die aantonen dat het om een veelzijdige druif gaat die ook erg mooie bewaarwijnen oplevert die complex en breed zijn van palet. Deze wijnen worden ook nog eens beter met het ouder worden."
Welke wijn moeten we echt eens proeven?
Antoine Lehebel: "Doe mij maar een Muscadet 'Clisson' van Domaine de la Pépière (foto zie onder). Clisson is een gemeentelijke Cru aan de zuidelijke kant van Sèvre et Maine. De wijngaardcultuur is gecertificeerd biologisch. De bodem is lichtjes verschillend van de gewone Muscadet: we vinden hier ook graniet en galets roulées in de ondergrond. De fermentatie gebeurt met spontane vergisting en de wijn rijpt minstens twee jaar sur lies. De aroma's zijn verrassend en gaan van rijpe citrus tot gekonfijt steenfruit en zelfs wat kweepeer."
Voor meer info over Domaine de la Pépière, klik hier
Voor meer info over Le Wine, klik hier