fbpx

“Dubbel snoeien”, de truc van de wijnbouwers van Sao Paulo

Door Baudouin Havaux 

30.10.2024

De eerste editie van de Brasil Selection, georganiseerd door het Concours Mondial de Bruxelles, vond plaats van 21 tot 23 oktober in de megalopolis Sao Paulo. Deze wedstrijd, uitsluitend gewijd aan Braziliaanse wijnen en distillaten, werd gedomineerd door mousserende wijnen waarvan de reputatie goed gevestigd is, en uiteraard door honderden Cachaça's uit alle staten van Brazilië.

Dit was een kans om de wijngaarden van de staat Sao Paulo, gelegen in het zuidoosten van Brazilië, te ontdekken. In minder dan tien jaar heeft de staat Sao Paulo het aantal wijndomeinen zien toenemen van drie of vier naar meer dan 300. Het is nogal verrassend om deze Braziliaanse wijngaarden te zien floreren in deze tropische regio, geconfronteerd met een warm en regenachtig klimaat . De ontwikkeling van de wijnbouw kan worden verklaard door de introductie van een nieuwe teelttechniek die bestaat uit het uitvoeren van een tweede snoei.

Traditioneel voeren de wijnboeren van Sao Paulo in juli en augustus een winter snoei uit. Laten we niet vergeten dat we ons op het zuidelijk halfrond bevinden. In februari, wat op ons halfrond zou overeenkomen met augustus, voeren we een tweede snoei van de wijnstok uit, die bestaat uit het afsnijden van de takken ter hoogte van het vierde of vijfde knoop. Wat de wijnstok dwingt nieuwe scheuten te ontwikkelen. Dit resulteerde in een vertraging in de groeicyclus van bijna twee maanden. De oogst vindt plaats in juni tijdens de winterperiode in Brazilië. Dit verklaart de inscriptie op de etiketten van wijnflessen uit Sao Paulo met de woorden “Vinhos de inverno” (winterwijnen). De dubbele snoeitechniek biedt twee grote voordelen. De eerste is om de periode van ontwikkeling en rijping van de druivenbessen te verschuiven na het regenseizoen, die bevorderlijk is voor de ontwikkeling van verwoestende schimmels zoals meeldauw, die vocht op prijs stellen. Het tweede voordeel is het profiteren van de mildere temperaturen in de winter vergeleken met de verzengende hitte van de zomer en ook van de veel grotere thermische amplitudes in de winter die bijdragen aan een betere fenolrijpheid.

Vinicola Alma Galize

Gelegen op een uur rijden van de stad Sao Paulo, geniet het wijndomein Alma Galize, dat vertaald kan worden als "de Galicische ziel", van een prachtig panorama over het bergachtige gebied dat weelderige vegetatie onthult zover het oog reikt. Léodir Ribeiro, de eigenaar van het landgoed van 100 ha. waarvan 8ha. wijngaard liet ons de wijnen van zijn eerste oogst proeven.

Een Sauvignon Blanc uit 2023 die doet denken aan Nieuw-Zeelandse Sauvignon met bloemige tonen en exotische fruitsmaken zoals passievrucht en sterfruit. Een wijn met mooie spanning, geproduceerd met finesse.

Een Chardonnay uit 2023 die 13 maanden heeft gerijpt in nieuwe Franse eikenhouten vaten, met houtachtige, boterachtige en vuursteenaccenten. Met een zoute smaak in de afdronk.

Omdat hij zijn Galicische afkomst niet kon ontkennen, plantte Léodir vorig jaar een perceel albarino.

Ander nieuws

Bekijk alle
chevron-down