fbpx

Gavi toont wijnprofessionals het summum van “stijl”

Door Partner 

01.11.2022

Gavi is een plaats in Piemonte, maar bovenal is het de appellatie van een van de beste witte wijnen van Italië, zo leerden professionals tijdens een master class in het Antwerpse MAS. Maar ze leerden nog veel meer.

De Consorzio Tutela del Gavi werd in 1993 opgericht en door het Italiaanse ministerie van Landbouw erkend als D.O.C.G., dat is de hoogste appellatie-status in Italië. Tegenwoordig telt de appellatie 190 gepassioneerde leden-producenten en samen verzorgen ze de hele aanbod-keten. De wijn wordt anno 2022 geëxporteerd naar meer dan 100 landen.

Als we over de wijn praten, dan is Gavi bovenal één witte druif, de Cortese, tevens de hoofdrolspeler in het hele verhaal. Nergens anders voelt deze druif zich zo goed thuis als in deze heuvelachtige zone van het Po-bekken in het zuid-oosten van Piemonte.

Gavi DOCG telt in totaal 1.600 hectare. Deze wijngaarden zijn niet homogeen want we onderscheiden drie sectoren naargelang het bodemtype: rode kleibodems, witte kalkbodems en een overgangsstrook die uit een mix bestaat van mergel en zandsteen. Toch is de stijl verrassend uniform.

De wijnen zijn allemaal erg zuiver met hints van citrus, kruisbes en meloen, met natuurlijke frisse zuren en een eerder verticaal dan rond karakter. Mits een sur-lie opvoeding kunnen de wijnen breder en ronder worden, maar het DNA van de druif is altijd aanwezig.

De grootste verrassing is evenwel de houdbaarheid van de wijnen. Bij het proeven van wijnen met meer dan 5 jaar op de teller vielen de jeugdige expressie, de spankracht en de toegenomen complexiteit op. We hebben het sterke vermoeden dat bij heel wat van onze Belgische inkopers een lichtje is gaan branden.

Meer info: www.consorziogavi.com

Ander nieuws

Bekijk alle
chevron-down