fbpx

Gregoire van den Ostende in De Tijd: “De Champagne wordt almaar meer blootgesteld aan risicovolle droogte”

14.08.2023

Een positieve boodschap had de baas van het Belgische Champagnebureau ook in huis: “De warmere zomers (+1,1°C de laatste 20 jaar) hebben de kwaliteit verbeterd.” En dus lijkt de Champagne net als België in eerste instantie wel te varen bij de klimaatverandering. Maar dat is natuurlijk kortetermijndenken.

Van den Ostende in De Tijd: “Volgens een studie van S&P Global zal de blootstelling van de Champagnestreek aan fysieke risico’s veroorzaakt door droogte bijna verdrievoudigen tegen 2050. Niet dat er nu paniek heerst bij het Comité Champagne.” Anderzijds: de invoering van oplossingen, zoals resistente druiven, verlopen volgens een bijzonder traag proces.

Verbeterde kwaliteit

Dat de kwaliteit toeneemt heeft te maken met een betere natuurlijke balans tussen zuren en suikers. Lees: vroeger moest de champagne vaker wordt gechaptaliseerd. Nu hoeft dat nog zelden. Een groter probleem zijn de zuren. Champagne heeft baat bij een hoge zuurtegraad, gemiddeld 3,1 pH. Om die pH-waarde niet te overschrijden moet er almaar vroeger worden geoogst.

Van den Ostende: “Vergeleken met twintig jaar geleden wordt er nu gemiddeld twee weken vroeger geoogst. De frisheid van de smaak staat niet meteen onder grote druk. Maar het Comité is zich ervan bewust dat het verdere verloop van de klimaatverandering onvoorspelbaar is. Daarom voert de technische dienst onderzoek naar nieuwe druivensoorten die trager rijpen.”

Resistente druiven

Zoals bekend werd hiertoe al één resistent druivenras toegelaten, de Voltis. Maar ook de wat vergeten Vitis Vinifera druivenrassen die vroeger al toegelaten waren zoals de Arbane en de Petit Meslier komen weer in beeld.

De eerste experimenten met de Voltis die 5% van de aanplant mag uitmaken in een champagnedomein, komen er pas de volgende jaren aan.

Van den Ostende: “Als de tests niet overtuigend zijn, kan de druif weer worden afgevoerd in 2032. Sinds 2000 al experimenteert men ermee. Dat betekent dat het 32 jaar heeft gekost om een nieuwe druif te ontwikkelen.”

Wordt vervolgd


Lees ook het Vino-artikel over de Voltis-druif

Kleine kanttekening: het interview verscheen zaterdag 12/8 in De Tijd en werd nadien zowat volledig overgenomen in De Morgen (14/8).

(foto bovenaan: de wijngaard van Vertus ©Vino.be)

Ander nieuws

Bekijk alle
chevron-down