fbpx

Lang voor er snelle bolides waren, was er… Ferrari Metodo Classico

Door Dirk Rodriguez 

03.03.2021

De Italiaanse huis van mousserende topwijn uit Trento Doc, Ferrari, sponsorde al tal van sporten: tennis, ski, zeilen… maar er was een klein hiaat. Dat wordt dit jaar rechtgezet.

Wanneer we spreken over mousserende topwijn en over de Metodo Classico’s van Italië denken we niet alleen aan Franciacorta, maar ook aan Trento Doc, appellatie in volle opmars gelegen pal boven Verona. En de roem en het prestige van Trento Doc is verbonden met de ambities van één enkele man: Giulio Ferrari. Hij volgde een oenologie-opleiding in Montpellier en kwam terug met slechts één duidelijk doel: de beste Metodo Classico (met traditionele hergisting op fles zoals in de Champagne-streek) produceren van Italië.

Zijn eerste flessen bottelde hij in 1902, lang voor er sprake was van snelle bolides of Formule 1. In 1952 zal hij een partnership sluiten met de familie Lunelli, die vandaag nog steeds het huis leidt. In hun missie zijn ze meer dan geslaagd: het prestige en de kwaliteit van het huis staat hoger in het vaandel dan ooit.

Ferrari sponsorde de afgelopen jaren al het skiën, zeilwedstrijden (America’s Cup), het voetbal en het tennis, maar het meest evidente ontbrak nog: de Formule 1. Dat wordt bij deze rechtgezet. Vanaf het seizoen 2021 wordt Ferrari Metodo Classico sponsor van het walhalla van de motorsport. De enthousiaste bubbels die de Formule 1 helden besprenkelen komen dus voortaan uit de meest prestigieuze kelders van de Trend Doc.

Zoals vroeger al geschreven in Vino ontstond de gewoonte om de mousserende wijn na een overwinning in het rond te spuiten bij toeval na de 24 uur van Le Mans. De winnaar (Jo Siffert in 1966) kreeg de fles, die iets te lang opgewarmd had in de zon, moeilijk open en toen dat plotsklaps toch gebeurde, werden de omstanders getrakteerd op een gratis douche. Een uitbundig applaus was zijn deel, want iedereen dacht dat hij het precies zo bedoeld had. Hij schudde dan maar lustig verder met de fles… De foto’s van de hilarische menigte gingen de wereld rond… en de rest is geschiedenis.

By the way: de familie Lunelli bezit in Montefalco ook het bekende gelijknamige wijndomein Lunelli.

De exclusieve invoerder van de mousserende topwijnen van Ferrari in België is Licata (link)

Ander nieuws

Bekijk alle
chevron-down