fbpx

Marimar Estate: een succesvol accident 

Door Dirk Rodriguez 

10.12.2024

Marimar Torres, jongere zus van Miguel Torres sr. schreef een apart levensverhaal dat doorspekt is van eigenzinnige keuzes en vooral: wijn en liefde. Vino trof haar in La Cave d’Alex, op een boogscheut van de VUB. 

Marimar Estate is een gevestigde naam in California, meer bepaald in het koelere Sonoma, sector Russian River Valley. Als je weet dat de belangrijke Spaanse producent Torres erachter zit, dan denk je: ‘ha ja, natuurlijk. Maar zo natuurlijk blijkt het toch niet. 

Vino: Op het eerste gezicht lijkt alles mooi gepland: Torres in Spanje, Torres in Zuid-Amerika en dus ook in Nood-Amerika. Liep het zo? 

Marimar Torres: “Absoluut niet. Het was zelfs een streep door de rekening van mijn vader. Na een paasfeest in 1973 bij een familie in San Fransisco bleef ik op uitnodiging van die familie wat langer in de VS en kijk, ik werd verliefd op een wijncriticus. Twee jaar later was ik getrouwd en besloot ik in Amerika te blijven. Zeer tegen de zin van mijn vader. De bedoeling was dat ik de wereldambassadeur van Torres zou worden in alle vier de windstreken, niet alleen in de VS.” 

“Ik zorgde vanaf 1975 voor de promotie van de wijnen van Familia Torres in Amerika en wist de verkoop op te krikken met een factor 10, maar toch leefde ik op gespannen voet met mijn vader. Pas toen ik na vier jaar scheidde was alles weer peis en vree en groeide het idee om een wijngaard te beginnen in California. Inmiddels schrijven we al 1986. Ik plantte Chardonnay aan op een perceel dat we de Don Miguel Vineyard doopten. Later, in 1988 plantten we ook Pinot noir. Toen nog een ‘obscure’ druif in California. We plantten 7.000 stokken per hectare aan, vier keer zoveel dan normaal in California.” 

Vino: Jouw wijnen heten niet Torres of America of zoiets, maar gewoon Marimar Estate. Schuilt daar meer achter? 

Marimar Torres: “Ik wilde de wijngaard in feite Marimar Torres Estate noemen, maar de Engelse wijnjournalist Gerald Asher overtuigde me om het gewoon Marimar Estate te noemen, de wijngaard die ik tenslotte zelf gecreëerd had. Hij overtuigde me dat ik de naam Torres niet nodig had en dat dit op termijn goed zou uitpakken. Ik denk dat hij gelijk had.” 

“Mijn vader vertelde me dat je drie zaken nodig hebt om goede wijn te maken: kwaliteit, enthousiasme en volharding. Maar mijn moeder stond dichter bij mij, zij was gewoon mijn meest fervente supporter. De tweede wijngaard doopten we dan ook de Doña Margarita vineyard.” 

Vino: ‘Je schreef ook kookboeken. Waarom? 

Marimar Torres: “Er bestonden in Amerika nogal wat foute vooroordelen over de Spaanse keuken. Ze dachten dat het ongeveer hetzelfde was als de Mexicaanse keuken. Ik voelde me dus geroepen om de Amerikanen bij te brengen waar de echte lekkere Spaanse keuken voor staat, met accent op de Catalaanse gerechten waarmee ik ben grootgebracht. En uiteraard: geen lekker eten zonder lekkere wijn.” 

Vino: Op zeker ogenblik werkte je biodynamisch. Waarom werd dat plan opgegeven? 

Marimar Torres: “Omdat het bij ons niet werkte. Door de vochtige mist moesten we de wijngaard teveel behandelen en elke behandeling brengt CO2-uitstoot mee. Maar de goede elementen hebben we gehouden: een holistische houding tegenover de natuur inclusief dieren in de wijngaard en biodiverse aanplantingen. We zijn ook zelfvoorzienend met zonne-energie. In 2015 zijn volledig overgeschakeld op elektriciteit inclusief elektrische tractoren.” 

Vino: Wat brengt de toekomst? 

Marimar Torres: “Iets fantastisch, namelijk mijn dochter Cristina (lacht). Ze begon met de marketing voor haar rekening te nemen en sinds 2023 is ze CEO. De Miramar Estate ‘Cristina’ is tevens de naam van onze topbewaarwijn (Pinot noir) die van de meest karaktervolle percelen wordt gemaakt en fermenteert met endogene gisten. Daarnaast zijn mijn dochter en ik erg trots om een nieuwe lichting witte wijnen voor te stellen op basis van Spaanse druivenrassen, de Albariño en Godello. En natuurlijk ook Tempranillo!” 

Vino’s selectie van de wijnen van Marimar Estate 

• Marimar Estate Albariño, Don Miguel Vineyard, Russian River Valley 2022 

Albariño is een druif die ‘de zee moet kunnen ruiken’ zeggen de wijnbouwers in Galicië en in Sonoma ruikt hij de Stille Oceaan. Eerst werd hij zelfs in een wijngaard aangeplant die zo dicht bij de koele Oceaan ligt dat de druiven niet rijpten, dus werd de aanplant helemaal verhuisd naar de Don Miguel Vineyard (op 15 km van de zee) waar hij zich veel beter thuisvoelt. De druiven worden zacht geperst zonder ze te ontritsen, wat de rendementen drukt maar wel een zuiverdere en charmantere wijn oplevert die zowat 6 maanden rust op de fijne gistresten. Florale toetsen wisselen af met steenfruit en citrus. De mond is verrassend vet maar ook spannend en fruitig tot in de finale. De lichtjes zilte eindtoets bevestigt het karakter van de druif. Deze Albariño is niet gewoon goed, hij heeft iets grensverleggends. 

Marimar Estate ‘La Masía’, Don Miguel Vineyard, Russian River Valley 2021 

Masía betekent zoveel als ‘pachthof’. Het huis van Marimar werd ook ontworpen als een traditionele Catalaans landbouwerswoning. De insteek is: ‘wij zijn van thuis uit wijnboeren die zelf hun druiven telen en daar zijn we fier op.’ Marimar is ook fier op haar Pinot noir-stokken die nu meer dan 35 jaar oud zijn en klaar om hun jeugdige exuberantie in te ruilen voor elegantie en finesse. Selectie met de hand, ontritst voor de fermentatie en vergist met een selectie van eigen gisten. Rijping op Franse eik, waarvan 30% nieuw. Het resultaat is een heerlijk expressieve Pinot noir. Complex en genereus in de aanzet met pitfruit en hints van kaneel en zoethout. Het palet biedt van alles net genoeg en de afdronk is suave en lang. De wijn lijkt nu al op zijn top, maar hij kan daar ons inziens nog lang blijven.  

Marimar Estate ‘Cristina’, Don Miguel Vineyard, Russian River Valley 2019 

Genoemd naar de dochter van Marimar en de huidige CEO. De druiven zijn afkomstig uit dezelfde wijngaard als de Masía met het verschil dat men hier een perceelselectie doorvoert. De wijnen worden per perceel apart gevinifieerd in kleine kuipen wat toelaat om de meest karaktervolle wijnen te blenden voor een cuvée waarvan per oogstjaar slechts 300 kistjes het daglicht zien. Het resultaat is een regelrechte bewaarwijn. De 2019 die we proefden is nog een ‘baby’. De wijn komt langzaam tot expressie in het glas en ontvouwt dan het typische organoleptische profiel van een rode bourgogne met bewaarpotentie: hints van kers en zoethout afgewisseld met gedroogde salie en laurier. Aan de einde verschijnt al wat blonde tabak. Opvallend: de 50% nieuwe eik is perfect geÏntegreerd en laat ook de tannine helemaal versmelten in het geheel. Opnieuw te proeven over 10 jaar. 

De wijnen van Marimar Estate zijn beschikbaar bij Fine Wine Gang 

Foto boven:Cristina en Marimar Torres ©Marimar Estate

Foto onder Marimar Torres bij la Cave d’Alex ©Vino.be 

Ander nieuws

Bekijk alle
chevron-down