fbpx

Optimbulles: geen tractoren maar schapen

28.02.2024

Schaapjes ©Optimbulles IMG-20240225

De lammetjes zijn al geboren op wijndomein Optimbulles. Pas in december hun nieuwe thuis gevonden in Borgloon, werden het weekend van 24 en 25 februari meteen 4 wollige knuffels ter wereld geworpen. Van drie naar 7 schapen in drie maand tijd. "En die zullen ook nodig zijn, want er is werk aan de winkel," aldus wijnbouwer Maxim Geunis.

Soms bereiken ons wel eens beelden uit Friuli of het verre Nieuw-Zeeland over wijnbouwers die het gras laten weggrazen door schapen. Daarmee doe je zo'n herder een plezier zou je denken, maar in praktijk loopt dat anders. Deze herders moet je in feite betalen om met hun kudde de hele tocht richting wijngaard te laten maken (en terug).

Natuurlijk kan je als wijngaardenier ook zelf schapen houden. Maxim Geunis, oenoloog-eigenaar van wijngoed Optimbulles, waagde de stap. Hij kocht in december drie Engelse Schropshire schapen, die eind februari al bevielen van vier lammetjes (foto).


Achterste poten en elektrische netten

Daar is over nagedacht. Shropshire is een ras dat niet op de achterste poten kan staan, en dus ook niet de bladeren van de opgebonden wijnranken kunnen wegpeuzelen.

Het doel? Eerst en vooral: geen pesticiden, herbiciden of tractoren gebruiken natuurlijk, want de eersten laten sporen van PFOS na en vervuilen de grond en de tweede drukken de bodem aan waardoor de grond minder levendig en luchtig wordt en de natuurlijke drainage vermindert.

Nadat de schapen het gras en ander vegetaal lekkers hebben weggegraasd verhuizen ze tegen april (of eventueel wat vroeger afhankelijk van de knopvorming) naar de boomgaard. De schapen worden nu perceel per perceel ingezet, waarbij de percelen worden afgebakend door elektrische netten.



Experiment

In het begin van de zomer worden ze dan nog eens losgelaten op de wijnvelden. Dit keer is het de bedoeling dat ze het ‘bladerdekbeheer’ ('canopy management', in het Engels) voor hun rekening nemen. Gedurende 1 of 2 dagen mogen ze dan bladeren verorberen want die houden het zonlicht te veel tegen.  "Maar dit is een experiment," aldus Maxim Geunis, "We moeten zien hoe dit in de praktijk uitpakt."

Is met deze passages het gras dan voldoende kort? Maxim Geunis: "End mei - begin juni passeren we nog eens met de rol om het gras te pletten. Op die manier sterven de wortels af wat zorgt voor kanaaltjes in de grond en een betere drainage. Daar is aan gedacht!"

Voor meer info over Optimbulles, klik hier

Borgloon schapen ©Optimbulles IMG-20240226
Borgloon schapen in de wijngaard ©Optimbulles

Ander nieuws

Bekijk alle
chevron-down