fbpx

Oud Conynsbergh viert zijn 10 jaar. ‘Maar we hebben alle tijd.’

20.05.2024

Met zijn achten waren ze bij de oprichting en met zijn zevenen zijn ze na 10 jaar. Dat zegt al iets over de vastberadenheid van de oprichters van het domein Oud Conynsbergh in Boechout.


‘We bevinden ons nog altijd in een experimenteel stadium,’ aldus wijnmaker Peter Melders, een van de acht.

Oud Conynsbergh viert dit jaar zijn 10-jarig bestaan. Bij Entre-deux-Monts is dat 20 jaar. Ze zijn beiden net zo goed echte pioniers van de ‘Belgische wijnbouwgolf’. België is inderdaad een experiment en zoals Lode Van den Brande, hoofdfinancier achter het project in Boechout, het verwoordt ‘Een aanstekelijk succesverhaal als je ziet hoeveel mensen er nu nog beginnen met een wijngaard.’

Het experiment begon in de spreekwoordelijke schaduw van de Boechoutse windmolen, ook al valt daar nooit een schaduw. Er werd eerst een kleine wijngaard aangelegd van minder dan een hectare met Auxerrois, Chardonnay, Pinot noir en Gamay. "Daar oogstten we in het begin vooral veel scepticisme mee: een wijngaard in de regio Antwerpen? Komaan…"

Dat was buiten de vastberadenheid van de acht gerekend. Natuurlijk zijn er tal van uitdagingen voor de wijnbouw in België. Maar de acht toonden aan dat die niet onoverkoombaar zijn. Er is gelukkig een dosis hulpvaardigheid en wederzijdse steun onder de Belgische wijnbouwers, maar anderzijds kunnen we niet om het feit heen dat de ervaring te lande beperkt is. Neem nu bijvoorbeeld de ervaring met hedendaagse snoeimethoden. Peter Melders: “Op zeker ogenblik besef je dat de kennis die we hebben te kort schiet. Ik ben dus wekenlang een cursus gaan volgen in Italië om de Simonit-methode onder de knie te krijgen.”

(lees verder onder de foto van Peter Meldert, wijnmaker)

Er is ook wat te doen rond de ambitieuze prijszetting van Oud Conynsbergh, die regelrecht ingaat tegen de filosofie en strategie van economieprofessor én wijnbouwer Ghislain Houben die pleit voor hogere rendementen en lagere prijzen voor Belgische wijnen. Zoniet zou de Belgische wijnbouw geen toekomst hebben.

Lode Van den Brande: “De Houbens, vader en zoon, klagen over te lage rendementen voor de Belgische wijnbouw maar tegelijk kopen zij zoveel mogelijk gronden op in Limburg. Dus hun verhaal klopt ergens niet. Ik hoor van de topgastronomie dat onze wijnen een gunstige prijs/kwaliteitverhouding hebben en dus erg interessant zijn. Er is ook het feit dat je ‘Belgische’ wijn niet over één kam kan scheren. Onze missie is om echt goede wijn te maken en we denken dat die meer toekomst heeft dan wijn die het moet hebben van zijn lage prijs. De toekomst is minder maar beter.

Wat brengt die toekomst bij Oud Conynsbergh? Zopas werd er nog een nieuwe wijngaard aangelegd met Chardonnay en Pinot noir. Dus de productie, niet vergeten dat de eerste wijnen pas in 2019 werden gebotteld, zal in de toekomst gestaag groeien. Maar alles met het nodige geduld. De mousserende wijnvan het huis, 100% Chardonnay, uit 2019 Brut Natuur, lag 4 vier jaar sur lattes, dus die konden we bijvoorbeeld pas nu proeven: en voor alle duidelijkheid, die haalt meteen een topniveau.

(lees verder onder de foto met Lode Van den Brande)

De keuken van Roger van Damme en de wijnen van het huis

Om de 10 jaar in het zonnetje te zetten zette onder meer sterrenchef Roger van Damme (Het Gebaar) zijn beste beentje voor (schitterende Sashimi van roodbaars en carpaccio van wagyu-rund, jammer dat we het dessert misten). We proefden wijnen van het allereerste millésime 2018 tot 2022, waarin het stijlverschil opviel: er wordt almaar minder gesulfiteerd en het natuurlijke gehalte van de wijnen stijgt. Uitschieters waren de Auxerrois 2020 op acaciahout, de Pinot noir 2020 en de Auxerrois 2022 op Belgische eik. Opvallend ook dat de Pinot noir 2018, experimentele cuvée met korte maceratie, nog erg levendig is zonder sporen van evolutie.

Ander nieuws

Bekijk alle
chevron-down