fbpx

Release van Yalumba's topwijn The Caley: traditie met een wilde toets

28.06.2023

Er valt meer in Barossa Valley te beleven dan enkel Penfold’s. En er zijn ook andere ambitieuze wijndomeinen, neem nu Yalumba, het oudste nog bestaande familiedomein van Australië en tevens een van de weinige onafhankelijke. Vino proefde de topwijnen van het huis.

Yalumba blijft ook op en top Australisch: als bewijs legt wijnmaker Kevin Glastonbury op tafel (in het Antwerpse wijnrestaurant Marcel) dat het huis zelfs voor zijn topwijnen niet afwijkt van de oer-Australische blend van Cabernet Sauvignon met Shiraz. Ook dit is uniek: Yalumba is het enige wijnhuis in het zuidelijk halfrond (!) met een eigen kuiperij, zeg maar tonnellerie, waar voornamelijk barriques en vaten van 300 liter het daglicht en de vuurhaard zien.


Release van Yalumba's topwijn The Caley

Yalumba zweert bij de natuur en al het goede dat ze voortbrengt, waaronder endogene gisten. Steeds meer worden organische en biodynamische principes gehanteerd en de wijnen zijn ook allemaal Vegan.

Er rest ons dan enkel nog te proeven en wijnmaker Glastonbury presenteerde de pers midden juni in Antwerpen niet alleen de premiumranges ’Samuel’s Collection’ en ’Signature Red’, maar ook de nieuwste release van Yalumba's topwijn The Caley 2018, samen met een mini-verticale.

Vooraf dit: voor the Caley wordt een selectie gemaakt van de beste Cabernets uit Coonawarra en de beste Shiraz uit Barbossa.

Yalumba - Samuel’s Collection Viognier, Eden Valley 2018
Van wijnmaakster Louisa Rose. Mooi, zuiver, hints van peer en abrikoos, frisse aanzet ondanks de relatief hoge pH (3,44) en goed gestoffeerd middenpalet. Mooie, vlotte afdronk zonder bitters en geen spoor van evolutie.

(lees verder onder de foto)

Yalumba Signature Red, Barossa 2019
Van wijnmaker Kevin Glastonbury. Op basis van Cabernet Sauvignon (52%)à en old vine Shiraz (48%), fermentatie met wilde gisten waarvan 10 dagen op de schil. 19 maand gerijpt op Franse en Hongaarse eik, waarvan 25% nieuw. De wijn is krachtig en fris tegelijk met een goed verweven en verrassend elegante afdronk.

Yalumba ‘The Caley’, Coonawarra-Barossa 2018
Van wijnmaker Kevin Glastonbury. 20 maanden gerijpt op 40% nieuwe Franse eik. Schitterende, dense en krachtige wijn met een opvallende frisse finale mede verklaard door een relatief hoog zuurgehalte voor een rode wijn (6,3g/l). Mooie lange afdronk.

Yalumba ‘The Caley’, Coonawarra-Barossa 2014
Van wijnmaker Kevin Glastonbury. Overwicht van Cabernet uit Coonawarra. Deze wijn met 9 jaar op de teller lijkt echt op zijn top, met zijn expressieve ouverture, vlezige textuur en satijnen tannine. In de afdronk een mooie amandeltoets.

Yalumba ‘The Caley’, Coonawarra-Barossa 2012
Van wijnmaker Kevin Glastonbury. Volgens het huis bereikt deze wijn maar zijn top in 2027, maar zo lang hoeft u van ons niet te wachten. Er zijn al volop tertiaire aroma’s ontwikkeld van paddenstoel, perkament en sigarenkistje. Deze Caley is erg elegant met een perfect geknoopte finale. Maar wat ons betreft, gaan we voor de 2014.

Praktische info

De wijnen van Yalumba worden verdeeld door Le Wine. Meer info vindt u hier

Voor meer info over Yalumba bij Le Wine: stefaan@lewine.be

Lees ook dit Vino-artikel over topwijn

Ander nieuws

Bekijk alle
chevron-down