fbpx

Natuurwijn: het boek is (inderdaad) helderder dan de wijn

08.12.2021

De Nederlandse wijnschrijver Niels van Laatum is erin geslaagd een interessant boekje te publiceren over natuurwijn. En dat is geen sinecure, vermits er niet eens een definitie bestaat van natuurwijn.

De eerste verdienste van dit werk is ongetwijfeld dat het bedacht is door iemand die kan schrijven. Van Laatum is van huis uit copywriter en dat je merk je aan de woordspelingen die het boek luchtig houden. De auteur staat qua overtuiging ook voldoende in het midden om een helder boek te schrijven over het onderwerp: hij is erg geïnteresseerd in natuurwijn, maar niet zodanig fanatiek dat hij je probeert te bekeren.

Er is mooi wat onderzoekswerk verricht, de lezer krijgt interessante tips (over goede producenten bvb.), verneemt zijdelings ook wat ‘gewone’ biologische en biodynamische wijn is en leert wat permacultuur is. Van Laatum durft ook te duiden op de pijnpunten van natuurwijn, zoals de indianenverhalen die er rond hangen (“Sommige wijnmakers zeggen: de wijn maakt zichzelf – maar dat weiger ik vooralsnog te geloven”) of op het gevaar van gebrek aan hygiëne bij de productie van natuurwijn.

Natuurwijn, waarvan de duidelijkste bepaling tegenwoordig wordt gegeven door de Syndicat de Défense des Vins Naturels, een belangenvereniging die onder toezicht staat van de INAO, is een te beperkte materie om een heel boek over vol te schrijven. Het zou snel te technisch worden. Daarom koos de auteur ervoor om ook onderwerpen te ontkurken die er zijdelings mee te maken hebben. Zoals: bestaat natuurlijke champagne? Wat is Prosecco Col Fondo? Moeten we straks ook rekening houden met de Amerikaanse Clean Wine? Wat zijn de hotspots voor natuurwijn? Jammer dat hij wat dat betreft in onze regionen vrijwel enkel Nederlandse hotspots belicht. Hij had België er makkelijk kunnen bijnemen.

Verplichte lectuur?
Is dit boek verplichte lectuur voor de gewone wijnliefhebber? Niet meteen, natuurwijn betekent tenslotte slechts nul-komma-iets percent van de wereldproductie. Het werk is wel sterk aanbevolen voor sommelier, professional, docenten en andere ingewijden. We komen nog iets te veel mensen in het vak tegen die van toeten noch blazen weten als het over natuur- of biodynamische wijn gaat. En dat is in feite toch wel euh… erg onprofessioneel.

Waar kan je het boek vinden? Hier ondermeer (klik)

Ander nieuws

Bekijk alle
chevron-down