fbpx

Roséwijnen in Roemenië: Een alliantie tussen traditie en moderniteit

Door Vino.be 

03.04.2025

De roséwijnmarkt in Roemenië heeft de afgelopen tien jaar een sterke groei doorgemaakt, aangedreven door de evolutie van de voorkeuren van de consumenten en de intensieve promotie van deze kleur en de levensstijl die ermee geassocieerd wordt.

Een marktonderzoek uitgevoerd in 2023 heeft aangetoond dat roséwijnen 20% van het totale wijnverbruik in Roemenië uitmaken. De factoren die de groei aandrijven, zijn onder andere de seizoensgebonden aantrekkingskracht van rosé, de veelzijdigheid van rosé bij het combineren van gerechten en de toenemende interesse in lichtere, gemakkelijk drinkbare wijnen.

Hoewel rosé een belangrijke plaats inneemt in de voorkeuren van de consumenten, maakt het in termen van productie slechts ongeveer 7% van het totale wijnvolume in Roemenië uit, wat een stijging van 15% betekent ten opzichte van 2022. Dit percentage wordt verklaard door het feit dat witte en rode wijnen historisch gezien veel dieper geworteld zijn in de Roemeense wijntradities.

Inheemse druivensoorten

Roemeense consumenten hebben een duidelijke voorkeur voor lokale wijnen, waarbij ongeveer 90% van de geconsumeerde wijn in het land zelf geproduceerd wordt. Het merendeel van de roséwijnen in Roemenië wordt gemaakt van blauwe druiven, zowel inheemse als internationale variëteiten. De geprefereerde vinificatietechnieken omvatten een korte schilweking of een zachte persing om een heldere rosékleur te behouden, variërend van perzikroze tot zalmroze of roze-grapefruitkleur. Dit weerspiegelt ook de voorkeur van Roemeense consumenten voor lichte, geurige roséwijnen met fruitige tonen en een mooie zuurgraad.

De belangrijkste inheemse druivensoorten die gebruikt worden voor het maken van roséwijnen in Roemenië zijn: Fetească Neagră, Busuioacă de Bohotin en Băbească Neagră.

Fetească Neagră

Fetească Neagră is een pre-phylloxera druif die afkomstig is uit Uricani, in Roemeens Moldavië, en al in 1790 werd genoemd. Weerbestendig en droogtetolerant, het accumuleert hoge niveaus van suiker, zuur en anthocyanines. Het produceert roséwijnen met aroma's van rode vruchten en specerijen, met een lichtblauwe tint.

Busuioacă de Bohotin

Busuioacă de Bohotin, uit Bohotin in Moldavië, staat bekend om zijn roséwijnen met paarse reflecties en aroma's van rozenblaadjes en basilicum. Traditioneel zoet, wordt het tegenwoordig voornamelijk in droge versies gevinifieerd.

Băbească Neagră

Băbească Neagră, een andere pre-phylloxera druif uit Moldavië, produceert lichte, fruitige en frisse roséwijnen, dankzij zijn uitgesproken zuurgraad.

Naast deze drie inheemse druivensoorten gebruiken Roemeense producenten ook internationale variëteiten zoals Merlot, Cabernet Sauvignon en Pinot Noir voor hun roséwijnen. Recentelijk heeft Syrah aan populariteit gewonnen vanwege zijn kruidige en fruitige karakter.

Groeiende populariteit

De opkomst van roséwijnen in Roemenië is te danken aan de evolutie van de voorkeuren van de consumenten, die deze kleur associëren met zomerse momenten en vakantie. Hoewel roséwijnen met restsuiker nog steeds populair zijn, neemt de vraag naar droge roséwijnen met complexere aroma's toe. Gezondheidsgerelateerde trends beïnvloeden de keuzes van consumenten, die rosé vaak zien als een lichte en gemakkelijk drinkbare optie, met een lager suiker- en alcoholgehalte.



Meer weten over Roemeense wijnen? Bezoek winesofromania.com

Ander nieuws

Bekijk alle
chevron-down