fbpx

Rothschild kiest voor boutique-winery in Nieuw-Zeeland

14.07.2023

Rimapere N-Zeeland © Edmond de Rothschild Heritage

Rimapere werd het domein in Marlborough gedoopt, omdat het symbool van de Edmond de Rothschild héritage groep vijf pijlen zijn. In het Maori vertaald geeft dat 'Rimapere'. Er wordt hier niet gemikt op volumewijnen, met amper 24 hectare wingerd in een eindeloos landschap.

Wie Nieuw-Zeeland zegt, zegt Sauvignon blanc en dat was dan ook de hoofdbedoeling toen het domein enkele jaren geleden werd overgenomen. Rimapere telt 20 hectare Sauvignon blanc en 4 hectare Pinot noir. De sector waar de wijngaard gelegen is zonovergoten maar geniet ook van een fikse afkoeling door de nabijheid van de Wairu-rivier.

Avontuurlijke oenologe

Het wijngoed is in de veilige handen van Anne Escalle (zie foto onder), Franse oenologe die er een merkwaardig parcours heeft opzitten. Ze is afkomstig uit de Rhône maar studeerde wijnbouw in Bordeaux. Alle wees op een klassieke carrière als oenologe, maar dat was zonder haar avonturiersbloed gerekend. Ze ging eerst in Kameroen werken in bananenplantages en pas nadien werd ze oenologe in de Languedoc.

We schrijven 2007 toen het weer begon te kriebelen. Ze trok met haar gezin helemaal naar Nieuw-Zeeland waar ze 12 jaar lang voor een grote wijnproducent werkte. Sinds 2019 is ze actief voor Rimapere en de Edmond de Rothschild Heritage groep.


(lees verder onder de foto ©Vino.be)Instap- en premiumniveau

Op het domein, met een wijnbouwcultuur dat als een soort van bio-conversie kan omschreven worden, worden momenteel slechts 2 wijnen geproduceerd, de instap wijn die 'Single Vineyard' meekreeg als predikaat en de premiumwijn die 'Plot 101' werd gedoopt. Plot 101 is niet echt een apart perceel, het gaat eerder om 30 rijen die zich elk jaar weer lijken te onderscheiden.

Plot 101, waarbij de perswijn wordt geweerd, krijgt een langere opvoeding, niet op inox zoals de Single Vineyard, maar op Franse eiken vaten van 500 liter, deels nieuw, 5 à 6 maand sur lies, mét bâtonnage. (zie foto fles Plot 101 onder)

De Single Vineyard is expressief en fruitig zoals we van Nieuw-Zeelandse wijnen gewoon zijn: frisse hints van tuinkruiden en taxus worden aangevuld met citrus en exotisch fruit in de mond. Medium-lange afdronk.

De Plot 101 is meer ingehouden bij de neus, een gevolg van de opvoeding sur lies, maar de mond is complexer waarbij steenfruit en citrus aangevuld worden met hints van toast en brioche. De afdronk is lang en het hout perfect geïntegreerd.

Lees hier meer over bâtonnage
Voor de technische fiche van de plot 101, klik hier
Voor meer info over de verdeling van Rimapere in België, stuur een mail naar Schenk

Rimapere Plot 101 Nieuw-Zeeland ©Edmond de Rothschild Heritage
Rimapere 'Plot 101' Nieuw-Zeeland ©Edmond de Rothschild Heritage

(foto bovenaan dit artikel Rimapere wijngaard ©Edmond de Rothschild Heritage)

Ander nieuws

Bekijk alle
chevron-down