fbpx

SOMM wint de Belgische Finale van de Copa Jerez 

Door Dirk Rodriguez 

19.09.2024

Foto: Marina Claus (l) en Wim Casteur (r) -  ©Menno de Jong  

In een luisterrijke finale die plaats vond in de hoofdzetel van Cook Magazine haalde SOMM uit Gent het van de uitmuntende tegenkandidaten Vers Namur en Den Silveren Harynck. Dat betekent dat SOMM ons land in juni 2025 zal verdedigen op de internationale finale van de Copa Jerez in Spanje. 

Op onze vraag waarom Marina Claus, helemaal thuis in de wijnwereld, niet zelf de taak van sommelier opnam voor haar Gastrobar SOMM luidde haar antwoord dat hun sherry-adviseur inzake zó gepassioneerd is door de beroemde wijn uit Andalusië dat ze besloten hebben hem zijn ding te laten doen. En kijk: Wim Casteur heeft inderdaad zijn ding gedaan. Hij verbaasde de jury keer op keer met zijn keuzes voor uitzonderlijke sherry’s. Zoals een Fino die niet het resultaat is van een Solera-rijping, maar een gewone blend van drie oogstjaren… SOMM won de finale en kreeg er de prijs voor de Beste Sommelier bovenop. 

Het viel op dat Vers Namur en Den Silveren Harynck, hoewel minder origineel in hun Sherry-keuzes, de briefing goed begrepen hadden en voor culinair vuurwerk zorgden. Vers Namur won de awards voor Beste Chef (Sam Wils) en Beste Hoofdgerecht, Den Silveren Harynck won de awards voor het Beste Voorgerecht en het Beste Dessert. Geen twijfel dat deze finale een vruchtbare kiem voor de toekomst heeft geplant! 

Er resten SOMM nu nog exact 8 maanden om de match met de gerechten te verfijnen. Naar we begrepen hebben kunnen ze daarvoor rekenen op vakkundig advies uit het Gentse… 

Samenstelling van de jury:  

Patrick Fievez (journalist en voorzitter van de jury), Daniel Molmans (algemeen secretaris van de Belgische Mastercooks), Dirk Rodriguez (journalist en ondergetekende), Paul-Henri Cuvelier (Sommelier en laureaat Copa Jerez 2021) en Lieven Lootens (Chef van ‘t Aards Paradijs) 

Ander nieuws

Bekijk alle
chevron-down