fbpx

Terroir al Límit schenkt infusiewijn in de Priorat

07.08.2024

Op ongeveer twee uur rijden van Barcelona, in een ruw gebied vrij van verkeerslichten waar monniken duizend jaar geleden de wijnbouw introduceerden, worden nu de Priorat 2.0 wijnen geproduceerd. Dominik Huber, Duitse slagerszoon zonder kennis van wijnmaken, volgde in 1994 een WSET-cursus. Gepassioneerd door de mediterrane keuken verhuisde hij nog datzelfde jaar naar Spanje en ontmoette er de Zuid-Afrikaan Eben Sadie.  

Samen met Sadie, die wijnliefhebbers zullen kennen van de wijnen van de Sadie Family uit Swartland, startte Huber een ‘kelder’ in Torroja del Priorat. Sinds 2007 is Dominik fulltime bezig met zijn Terroir al Límit en vanaf dan veranderde ook de wijze van wijnmaken. 

De traditionele Priorat-wijnen zijn vaak donker en alcoholrijk, een resultaat van laat plukken, te rijpe druiven en intensieve extractietechnieken. Historisch werden hier druivensoorten zoals Cabernet Sauvignon, Merlot en Syrah geplant. 

Met zijn infusiewijnen zoekt Terroir al Límit de extremen op. De wijngaarden liggen erg hoog, tot zelfs 800 meter boven zeeniveau. Oude wijnstokken worden gekoesterd en er wordt teruggegrepen naar autochtone druiven. In wit staan Pedro Ximénez, Macabeu en Garnatxa Blanca aangeplant. In rood enkel Cariñena en Garnatxa. 

In de wijngaard wordt biodynamisch gewerkt en midden augustus start de oogst van de witte druiven. Alles met strikte discipline en ultiem respect voor het terroir. Voor de rode wijnen wordt de gistende massa tijdens de gisting gescheiden van de pulp. Men wil geen extractie, maar zoekt naar de subtiliteit van het jaartal en het terroir. Dit resulteert in heldere en minerale wijnen.  

Houtlagering, zelfs in grote oude foeders, kan de smaak van het terroir tenietdoen is Huber overtuigd. Daarom kiest hij resoluut voor beton cuves die aromatisch neutraal zijn. In verschillende vormen, van ei, rond tot diamant en in verschillende volumes van 600 tot 3000 liter. Het kanteljaar was 2016 en vandaag worden alle wijnen op beton gevinifieerd en gerijpt. Met een voorkeur voor vierkante cuves omdat de lies hierin niet bewegen, wat zorgt voor minder extractie. Met als resultaat gastronomische wijnen, helder in het glas met intense fruitaroma’s in de neus. Ondanks het bewaarpotentieel van zijn wijnen, verkiest Dominik om ze jong te drinken. Dit houdt ze dichter bij hun terroir.  

In tegenstelling tot de rest van de Priorat gebruikt hij de kwaliteitsniveaus van Bourgogne: Village, Premier Cru en Grand Cru.  De Village wijnen Terra de Cuques en Pedra de Guix, zijn blends die frisheid ambiëren. Met de Premier Cru Dits del Terra en Arbossar kiest men voor de elegantie van de Cariñena en wordt aangetoond hoe op een zelfde leisteen ondergrond de expositie toch zijn invloed heeft. Bij de Grand Cru worden de extremen nog wat meer opgezocht. De Garnatxa gebruikt voor Les Manyes komt vanop een unieke kalkbodem, gelegen op 800 meter hoogte. In 2016 werd deze met de hoogste Parker-score beloond. De grootste parel is Les Tosses, met Cariñena afkomstig van een hooggelegen perceel met leisteen.    

Terroir al Límit maakt, zoals de naam het aangeeft, wijnen met een ‘op de limiet gelegen’ terroir als uitgangspunt. Alle wijnen zijn licht, elegant en verfijnd en matchen zo met gerechten uit de beste keukens.  

Villages wijnen 

Terra de Cuques Blanc 2021 / 2022 40% Pedro Ximénez, 60% Garnatxa Blanca 

Pedra de Guix 2018 / 2019 / 2021 33% Pedro Ximénez, 33% Macabeu, 33% Garnatxa Blanca 

Terra de Cuques Negre 2021 50% Garnatxa,  50% Cariñena 

Premier crus 

Dits del Terra 2021 100% Cariñena (16m houtlagering) 

Arbossar 2019 / 2020 / 2021 100% Cariñena (16m) 

Grand crus 

Les Manyes 2017 / 2029 / 2021 100% Garnatxa (24m) 

Les Tosses 2008 / 2013 / 2029 / 2021 100% Cariñena (24m) 

Meer info: La Buena Vida

Tekst: Mark De Backer 

Foto’s ©Ampeloplus 

Ander nieuws

Bekijk alle
chevron-down