fbpx

Spaanse wijncultuur langs de Duero

17.05.2022

De Iberische wijncultuur, daar kan je moeilijk naast kijken. En al zeker niet wanneer men Castilla y León doorkruist met zijn in wijn gedrenkte geschiedenis. Expert of neofiet, het loont de moeite om een duik te nemen in de wingerd van deze schitterende regio.

Castilla y León ligt in het noordwesten van Spanje en is met zijn 17 administratieve subregio’s het grootste landsdeel (een zogenaamde ‘autonomia’). Met zijn 75 000 ha wijngaarden vertegenwoordigt het 6% van de nationale wijnproductie. Naast de wereldberoemde wijngaarden van de Ribera del Duero zijn er de witte wijnen van Rueda, de rode wijnen van Toro en zeven andere oorsprongsbenamingen, hoofdzakelijk gelegen langs de oevers van de Duero.

De autonomia telt 14 oorsprongsbenamingen, waaronder 4 AOP’s. Er bestaat ook een specifiek kwaliteitslabel voor het hele grondgebied: de Beschermde Geografische Aanduiding Vino de la Tierra de Castilla y León. De eerste sporen van wijnbouw en wijnbereiding dateren van vóór de Romeinen. In feite gaat de traditie terug tot de Keltische stammen die zich in de Duero-vallei vestigden, zo mag blijken uit talrijke archeologische vondsten.

De 14 oorsprongsbenamingen:

● EL BIERZO

El Bierzo is een vruchtbare omgeving met tal van contrasten. De lokale druivenrassen zijn vermaard om hun kwaliteit. Voor de rode wijnen mogen enkel de Mencía en Garnacha Tintorera worden gebruikt. Voor de witte wijnen zijn dat de Godello, Doña Blanca, Palomino en Malvasía.

● ARLANZA

Tempranillo (hier bekend als “Tinta del País”) staat uiteraard op de eerste plaats en moet ten minste de helft van de blend van elke rode of roséwijn uitmaken. Garnacha en Mencía vullen de blend aan.

● RIBERA DEL DUERO

Internationaal vermaarde appellatie. Liefst 90% van de wijngaarden zijn beplant met Tempranillo, maar andere rassen zoals Malbec, Cabernet-Sauvignon en Merlot zijn toegestaan. De appellatie produceert voornamelijk rode wijnen met een minimum van 75% Tempranillo.

● CIGALES

De streek wordt door de rivier Pisuerga van water voorzien en ligt rond de stad Cigales, met een wijngaardoppervlakte van 2850 ha. De regio is altijd geassocieerd geweest met aromatische wijnen en rosé, maar de laatste tijd zijn de producenten zich meer gaan toeleggen op de productie van rode kwaliteitswijnen.

● RUEDA

Onder deze oorsprongsbenaming wordt alleen droge witte wijn geproduceerd, gemaakt van de druiven Verdejo (85%), Palomino, Viura en Sauvignon Blanc. Er worden ook enkele mousserende wijnen geproduceerd.

● TORO

De meer dan 40 producenten uit de regio maken hoofdzakelijk rode wijn van de Tinta de Toro, waarbij steeds wordt gestreefd naar de precieze rijpheid die nodig is om wijnen te verkrijgen met een mooi evenwicht tussen alle bestanddelen. Dat resulteert in de opmerkelijke kwaliteit.

● TIERRA DEL VINO DE ZAMORA

Maloivis in wit en Tempranillo in rood zijn de druivenrassen die in deze streek het grootste potentieel bieden. De regio beslaat ongeveer 1799 vierkante kilometer en is gelegen aan beide zijden van de rivier.

● LEÓN

In deze streek worden wijnen in alle kleuren geproduceerd (wit-rosé-rood), maar de plaatselijke Prieto Picudo-druif is typisch voor dit wijnbouwgebied en beslaat 69% van de wijngaardoppervlakte van de streek.

● ARRIBES

Het gebied is lang en uitgestrekt en volgt de Duero-rivier langs de landsgrens met Portugal. De wijncultuur op een zand- en granietbodem beslaat 750 hectare.

● RIOJA

Enkel het kleine deel van de Rioja DOC, gelegen in de provincie Burgos, behoort tot Castilla y León.

● TIERRA DE LEÓN

Tierra de León is het gebied bij uitstek voor het druivenras Prieto Picudo, dat oorspronkelijk in de streek Valdevimbre werd geteeld. Het is kwalitatief vergelijkbaar met de Tempranillo en wordt er vaak mee vergeleken.

● VALLES DE BENAVENTE

De wijngaarden beslaan ongeveer 360 hectare wijnstokken. De druivenrassen zijn Verdejo en Malvasía in wit, Tempranillo en Garnacha in rood. Vanwege de klimatologische en geologische omstandigheden is kunstmatige irrigatie vaak noodzakelijk.

● VINO DE CALIDAD SIERRA DE SALAMANCA

In het zuiden van de streek worden de wijngaarden verbouwd in terrassen aan de rivier de Alagó. De ligging en oriëntatie van de wijngaarden op deze bodems bieden geweldige terroirs voor rode wijnen.

● VINO DE CALIDAD DE VALTIENDAS

Deze zeer kleine appellatie ligt net ten zuiden van Ribera Del Duero. De Duratón-vallei kent temperaturen in de winter met minima tot -15°C en zomers met temperaturen die soms oplopen tot 35°C. Net als bij de buren worden hier geweldige rode wijnen geproduceerd!

Gastronomie

De regio Castilla y León telt meer dan 250 landbouwproducten en levensmiddelen, waarvan er meer dan vijftig een of andere vorm van officiële erkenning hebben gekregen (oorsprongsbenaming, kwaliteitslabel, enz.). Deze autonome gemeenschap is een van de grootste melkproducenten van het land met 57% van de schapenmelkproductie, en is de grootste producent van schapenkaas in Spanje.

In vleeswaren is varken het emblematische product van de streek. Deze worden op verschillende manieren gehouden: scharrelvarkens in de heuvels en op de vlakten of tamme varkens die bij de familie thuis worden gehouden… De niet te missen Iberische ham is afkomstig van Iberische varkens, die zeer donker van kleur zijn. De unieke smaak komt van hun vermogen om vet op te slaan in het spierweefsel en hun dieet op basis van eikels. Speenvarkens zijn ook heel courant: ze worden gegeten bij feesten en speciale gelegenheden. Ze worden zo gegaard dat het vlees mals is en het vel knapperig.

De regio is ook rijk aan paddenstoelen: er zijn ongeveer 1500 gedocumenteerde soorten, waarvan er meer dan 50 van uitzonderlijk culinair belang zijn. Er werd zelfs een toeristisch aanbod tot stand gebracht gebaseerd op deze producten. Castilla y León is een echte referentie op het gebied van de productie van een bepaalde luxepaddestoel: de truffel.

Wilt u meer weten over de regio?

Het Instituto para la Competitividad Empresarial de Castilla y León organiseert op dinsdag 14 juni 2022 een evenement voor professionals. Een twintigtal exposanten zullen hun producten voorstellen (wijnen, sangria, recepten, enz.), voorafgegaan door een Masterclass in het Engels door Pedro Ballesteros MW, specialist in Spaanse wijnen, met becommentarieerde degustatie en foodpairing!

Geïnteresseerd? Contacteer vinopres-agency@vinopres.com

Ander nieuws

Bekijk alle
chevron-down